Επικεφαλής σπείρας που εξαπάτησε πάνω από 160 ανέργους σε όλη την Ελλάδα φέρεται να είναι ένας ιερέας από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ο οποίος μαζί με άλλους δύο συνεργούς του, έναν 45χρονο και έναν 40χρονο δικηγόρο, κατάφεραν να αποκομίσουν πολλές χιλιάδες ευρώ από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Απατεώνας με ράσα 1

Οι τρεις δράστες είχαν ιδρύσει εταιρείες ευρέσεως εργασίας και αποσπούσαν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούσαν δουλειά. Μάλιστα, τέσσερα θύματά τους πείστηκαν από τους τρεις άνδρες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο, χωρίς ποτέ όμως να έχει κανονιστεί κάποια θέση εργασίας.

Εις βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «σύστασης συμμορίας», της «απάτης κακουργηματικής μορφής κατ’ εξακολούθησης και κατ’ επάγγελμα», της «πλαστογραφίας», της «απατηλής διέγερσης σε μετανάστευση», της «άμεσης συνέργειας σε απάτη» και της «απιστίας δικηγόρων».

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των εντατικών ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την έκνομη δραστηριότητα της εγκληματικής ομάδας. Μεταξύ άλλων:

• διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών
• διευκρινίστηκαν οι ρόλοι των εμπλεκομένων
• εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi)
• προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που εξαπατήθηκαν
• καθορίστηκε το ύψος του παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Έταζε δουλειές και… τσέπωνε χρήματα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι τον Απρίλιο του 2009, στη Θεσσαλονίκη, ο 30χρονος ιερέας ίδρυσε αρχικά μία εταιρεία, υποσχόμενος ψευδώς σε ανέργους τη δυνατότητα να τους εξασφαλίσει θέση εργασίας τόσο σε περιοχές της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Απατεώνας με ράσα 2Τον Μάρτιο του 2013, ο ιερέας συνεργαζόμενος με τον 45χρονο συνεργό του και με τη συνδρομή του 40χρονου δικηγόρου ίδρυσε δεύτερη επιχείρηση, με συναφές αντικείμενο. Μάλιστα, για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στο εγχείρημά τους, χρησιμοποίησαν στην εταιρεία αυτή διαχειριστή-«αχυράνθρωπο» και υπαλλήλους. Κατά τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, δεν αναφέρονταν ή χρησιμοποιούνταν τα πραγματικά ονοματεπώνυμα των ιδρυτών τους, δεν υπήρχε διά ζώσης επαφή με τα θύματα, ενώ όλες οι συναλλαγές και οι επικοινωνίες γίνονταν τηλεφωνικά.
Μετά την «αλίευση» των θυμάτων, η οποία γινόταν μέσω αγγελιών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, για λόγους αληθοφάνειας, τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ένα βιογραφικό σημείωμα και τη σύναψη ενός υποτιθέμενου συμβολαίου-σύμβασης εργασίας.

Ακολούθως, αξίωναν από τους ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούσαν επαγγελματική αποκατάσταση την κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή την αποστολή τους μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και τη συμπλήρωση συναλλαγματικών, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό διάφορα χρηματικά ποσά.

Εκτιμάται ότι από τη δράση των νομιμοφανών εταιρειών εξαπατήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 166 πολίτες, ενώ το κύκλωμα απέσπασε παράνομο όφελος που ξεπερνά τα 78.000 ευρώ.

Πήγαν στην Κύπρο για δουλειά που δεν κανονίστηκε ποτέ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τεσσάρων θυμάτων, τα οποία, αφού πείστηκαν από τις απατηλές υποσχέσεις του κυκλώματος, κατέβαλαν στα μέλη του μεγάλα χρηματικά ποσά και ταξίδεψαν στο εξωτερικό (σε Γερμανία και Κύπρο), προκειμένου να εργαστούν σε επιχειρήσεις.

Οι δράστες όμως γνώριζαν εκ των προτέρων ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν επρόκειτο να προσληφθούν, καθώς είτε δεν πληρούσαν τα τυπικά/ουσιαστικά προσόντα για την εργασία είτε τις νομικές προϋποθέσεις για την παραμονή τους στο εξωτερικό.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των τριών συλληφθέντων βρέθηκε και κατασχέθηκε πληθώρα εγγράφων (βιογραφικά σημειώματα) και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (Η/Υ, εξωτερικός σκληρός δίσκος), το περιεχόμενο του οποίου ερευνάται.

Σεσημασμένος ο ιερέας

Απατεώνας με ράσα 3Σημειώνεται ότι εναντίον του 30χρονου ιερέα έχει σχηματιστεί κατά το παρελθόν δικογραφία για παρόμοια αδικήματα, έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, ενώ του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από τον Α΄ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δράσης.

 

πηγή: zougla.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.