Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: Παρασχος

COUNTRY: Ελλαδα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χαίρετε Εχω έναν προβληματισμο επάνω στις γραφές, συγκεκριμμένα αν πάμε Γένεση κεφάλαιο Ε΄εδάφιο 25: “Και έζησε Μαθουσάλα επτά έτη και εξήκοντα και εκατόν και εγένησε τον Λάμεχ…και εγένοντο πάσαι αι ημέραι Μαθουσάλα, ας έζησεν, εννέα και εξήκοντα και εννακόσια έτη, και απέθανε. Και έζησε Λάμεχ οκτώ και ογδοήκοντα και εκατόν έτη και εγέννησεν υιόν και επωνόμασε το όνομα αυτού Νώε…” και παρακάτω στο Ζ΄κεφάλαιο εδάφιο 6:” Νώε δε ην ετών εξακοσίων, και ο κατακλυσμός του ύδατος εγένετο επί της γης”.

Τώρα προσθέτοντας τα χρόνια: Μαθουσάλας 167 ετών γεννάει το Λάμεχ, αυτός 188 ετών τον Νώε, ο κατακλυσμός γίνεται όταν ο Νώε ήταν 600 ετών. Αν τα αθροίσουμε έχουμε: 167+188+600=955 χρόνια από τη γέννηση του Μαθουσάλα ότα έγινε ο Κατακλυσμός, όμως ο Μαθουσάλας έζησε 969 χρόνια και επομένως ζούσε όταν έγινε ο κατακλυσμός, αλλα αφού σώθηκαν μόνο 8 σύμφωνα με τις γραφές, πως γίνεται αυτό?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Παράσχο,

Οι χρονολογίες στην Παλαιά Διαθήκη διαφέρουν τις περισσότερες φορές, και αυτό δέν οφείλεται στον αυθεντικό Λόγο του Θεού αλλά στους αντιγραφείς και μεταφραστές των κειμένων, όπου και δημιουργούν κάποια σύγχυση. Κάνουμε συχνά το λάθος να εμμένουμε σε κάποια σημεία του Λόγου του Θεού, που κατά την άποψη μας δέν «ταιριάσουν» χρονολογικά, και αυτό διότι ανατρέχουμε σε δευτερεύουσες πηγές. Ξεχνάμε καθώς φαίνεται την Εβραϊκή (και αυθεντική) πηγή της Παλαιάς Διαθήκης, όπου μπορούμε καλύτερα να καταλήξουμε σε σταθερά συμπεράσματα και όχι σε βεβιασμένα.

Δέν ξέρω εάν γνωρίζεις τα περί Ιησού Χριστού και της Σωτηρίας που μας χάρισε, που είναι εξ’ άλλου και το βασικότερο σημείο της Αγίας Γραφής, και στην συνέχεια ανατρέχεις και στις Βιβλικές χρονολογίες που όπως δείχνεις θέλεις να ερευνάς σε βάθος. Εάν γνωρίζεις περί Ιησού, καλώς προχωράς και στο εν λόγω θέμα μας, εάν όμως δέν έχεις γνωρίσει την Σωτηρία που ο Κύριος χαρίζει, τότε καλό είναι να εστιάσεις σ’ Αυτόν και μετά υπάρχει καιρός και για τα υπόλοιπα. Θέλω να πιστεύω όμως ότι έχεις σχέση προσωπική με τον Κύριο, αρκεί όμως ο προβληματισμός σου αυτός περί χρονολογιών να μήν κλονίσει την πίστη σου διότι ο Θεός είναι πάντα αληθής.

Το κείμενο στο οποίο αναφέρθηκες γράφει:

«και έζησεν μαθουσάλα εκατόν και εξήκοντα επτά έτη και γέννησεν τον λάμεχ» και αυτός ο κώδικας είναι ο «Codex Vaticanus» (1209),

ενώ ο Βάμβας μεταφράζει το εδάφιο 25:

«Και έζησεν ο Μαθουσάλα εκατόν ογδοήκοντα επτά έτη, και εγέννησε τον Λάμεχ»·

Τό εν λόγω κείμενο συμφωνεί με τον «Αλεξανδρινό Κώδικα» (5ος αιώνας) καθώς επίσης και με το «Μασοριτικό Κείμενο».

Εάν δούμε τα κείμενα αυτά, θα παρατηρήσουμε, ότι, ο «Βατικανός Κώδικας» τοποθετεί την ηλικία του Μαθουσάλα στα 167 έτη όταν γέννησε τον Λάμεχ και ότι ο Μαθουσάλας πέθανε το 2256 από την Δημιουργία, δηλαδή δεκατέσσερα χρόνια μετά τον Κατακλυσμό, κάτι το οποίον δέν ευσταθεί και κατά συνέπεια το απορρίπτουμε.

Ο «Αλεξανδρινός Κώδικας» τοποθετεί την ηλικία του Μαθουσάλα στα 187 έτη όταν γέννησε τον Λάμεχ και ότι ο Μαθουσάλας πέθανε έξι χρόνια πρίν τον Κατακλυσμό στην ηλικία των 969 ετών.

Το «Μασοριτικό [Εβραϊκό] Κείμενο» (που οι χριστιανοί ονόμασαν Παλαιά Διαθήκη) γράφει ότι ο Μαθουσάλας ήταν 187 ετών όταν γέννησε τον Λάμεχ και ότι πέθανε το 1656 από την Δημιουργία, το έτος του Κατακλυσμού και στην ηλικία των 969 ετών. Αυτό είναι και το επικρατέστερο.

Υπάρχει και η «Σαμαρειτική Τορά» η οποία τοποθετεί την ηλικία του Μαθουσάλα, όταν γέννησε τον Λάμεχ, στα 67 έτη και ότι πέθανε το έτος του κατακλυσμού ενώ ήταν 720 ετών. Τέτοιο κείμενο ούτε κάν το ανεχόμαστε διότι από την αλήθεια μακράν απέχει.

Να δούμε όμως γιατί εμμένω στο Εβραϊκό κείμενο ως το αυθεντικό.

Η ετοιμολογία του ονόματος Μαθουσάλας στα Εβραϊκά, σημαίνει: «Όταν πεθάνει θα πρέπει να σταλεί», και υπονοούσαν τον κατακλυσμό που θα ερχόταν. Πέθανε ο Μαθουσάλας μιά εβδομάδα πρίν τον κατακλυσμό, σύμφωνα με τον Ραβίνο Shlomo Yitzhaki, και η εβδομάδα εκείνη ήταν η εβδομάδα πένθους όπου ο Νώε με την οικογένεια του επένθησαν τον άνθρωπό τους. Ο Μαθουσάλας ήταν παππούς του Νώε. Αμέσως μετά ήλθε ο κατακλυσμός.

Θέλω κλείνοντας να επαναλάβω, ότι, τυχόν διαφορές στον Λόγο του Θεού, «δέν οφείλεται στον αυθεντικό Λόγο του Θεού αλλά στους αντιγραφείς και μεταφραστές των κειμένων».

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.