13 Ιανουαρίου 2011

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, οι ώρες που περνά κάποιος μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν την καρδιά του.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ενήλικες που ξοδεύουν περισσότερες από 2 ώρες κατά μέσον όρο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης- που δε συνδέονται με την εργασία τους ή τη μελέτη για το σχολείο, αντιμετωπίζουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ή άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων σε σύγκριση με όσους παραμένουν μπροστά στην οθόνη λιγότερο από 2 ώρες καθημερινά.

Η Suzanne Steinbaum, του νοσοκομείου «Lenox Hill» στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι για να μη βλάψει κάποιος τον εαυτό του θα πρέπει να σηκώνεται και να περπατά.

Ερευνητές του University College London και του Πανεπιστημίου Queensland στην Αυστραλία παρακολούθησαν περισσότερους από 4.500 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 34 ετών και παρακολουθήθηκαν για 4,3 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες πόσο χρόνο περνούν καθισμένοι στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή και για την άσκηση στη δουλειά και εκτός γραφείου, περιλαμβανομένων των οικιακών εργασιών, του περπατήματος και της άσκησης στον ελεύθερο χρόνο όπως ποδήλατο, αεροβική, χορό και ποδόσφαιρο. Στη συνέχεια συνέδεσαν τα στοιχεία της έρευνας με στοιχεία για εισαγωγή στο νοσοκομείο και θνησιμότητα από το 1981 έως το 2007.

Σε σύγκριση με όσους περνούσαν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης, όσοι περνούσαν 4 ώρες παρακολουθώντας τηλεόραση ή ασχολούμενοι με τον υπολογιστή, είχαν 48% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αιτία. Όσοι περνούσαν περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη είχαν 125% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την υπέρταση, τον διαβήτη, την οικογενειακή κατάσταση, το κάπνισμα και την τακτική άσκηση.

Ο Εμμανουήλ Σταματάκης, του University College, δήλωσε ότι η τηλεόραση βλάπτει την καρδιά και γενικά την υγεία ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι μπορεί να μην μειώνονται από την άσκηση.

Τέσσερις παράγοντες, συγκεκριμένα, φάνηκε να εξηγούν περίπου το ένα τέταρτο της σχέσης μεταξύ του χρόνου παρακολούθησης και του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για τον Δ.Μ.Σ.(Δείκτης Μάζας Σώματος), την ολική χοληστερόλη, τη χοληστερόλη HDL και την πρωτεΐνη CRP, που αποτελεί δείκτη χαμηλού βαθμού φλεγμονής. Μόνο η CRP εξηγεί το 18% της σχέσης.

Τα επίπεδα της CRP ήταν περίπου 300% υψηλότερα σε ανθρώπους που ανέφεραν ότι περνούσαν τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο από 2 ώρες, υποδεικνύοντας ότι η καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε ένα είδος χρόνιας, μικρού βαθμού, φλεγμονής.

Η έρευνα επίσης σημειώνει ότι τα επίπεδα ενός σημαντικού ενζύμου που διασπά τα λιπίδια φαίνεται να μειώνονται κατά 80% έως 90% το χρόνο που κάθεται κάποιος, ακόμα ένας μηχανισμός που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στον καρδιακό κίνδυνο.

Η Steinbaum δήλωσε πως η καθιστική ζωή έχει, όπως και η παχυσαρκία, την ιδιότητα να αυξάνει την CRP.
Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology».

πηγή: iatronet.g

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.