Σημειώσεις Συμβουλευτικής

Κακοί τρόποι επικοινωνίας στο ζευγάρι

 

Σιωπή. Όταν μια σχέση αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα το ζευγάρι πολλές φορές καταλήγει στη σιωπή. Η σιωπή όμως είναι τις περισσότερες φορές μια δυνατή κραυγή διαμαρτυρίας. Αν και δυνατή, η σιωπή δεν είναι η αιτία της φτωχής επικοινωνίας αλλά ο φόβος του πόνου που μπορεί να προκαλέσει μια ειλικρινής επικοινωνία. Για παράδειγμα όταν κάποιος νοιώθει μειονεκτικά και έχει κακή αυτοεκτίμηση δεν μιλάει γιατί φοβάται ότι αν εξέφραζε τον εαυτό του δεν θα άρεσε και θα δεχόταν την απόρριψη. Αν κάποιος αισθάνεται ευάλωτος δεν ανοίγεται γιατί φοβάται μήπως πληγωθεί. Ή αν κάποιος είναι τρομοκρατημένος δεν μιλάει μήπως και ο σύντροφος του θυμώσει.

Κακή επικοινωνία έχουμε επίσης όταν ό ένας από τους δύο συντρόφους έχει υιοθετήσει μια από τις παρακάτω άμυνες:

Εξευμενισμός. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο προσπαθεί συνεχώς να καλοπιάνει για να κατευνάσει τον άλλο λέγοντας συνέχεια «ναι», «έχεις δίκαιο». Τα άτομα αυτά χρειάζεται να καταλάβουν ότι δεν είναι κακό να εκφράζουν την αντίρρηση τους ή τη διαφωνία τους.

Κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο προσπαθεί συνεχώς να βρίσκει σφάλματα στον άλλον και τον κατακρίνει συνεχώς γενικεύοντας τις άσχημες παρατηρήσεις του. Για παράδειγμα «Ποτέ δεν έκανες κάτι καλό». Πίσω από αυτή την αντίδραση βρίσκεται πόνος και θυμός τον οποίο το άτομο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να εκφράσει σωστά. Χρειάζεται να μιλήσει για αυτό που αισθάνεται και βιώνει μέσα σε μια κατάσταση.

Λογική. Σε αυτή την κατηγορία είναι οι άνθρωποι που μιλάνε συνεχώς για την λογική, για τα γεγονότα χωρίς να παραδέχονται τα λάθη τους, χωρίς να εκφράζουν τα συναισθήματα τους περιμένοντας οι άλλοι να καταλάβουν την λογικότητα της άποψής τους και να συμμορφωθούν με αυτή. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιον να τους βοηθήσει να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Αντιπερισπασμός. Οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται να δούνε κατάματα το πρόβλημα αποφεύγοντας την συζήτηση. Η αντιμετώπιση του προβλήματος τους δημιουργεί άγχος. Χρειάζονται να νοιώσουν ασφάλεια και να καταλάβουν ότι τα προβλήματα λύνονται.

 

Δημήτρης Μησουράς

Για οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τόν Δημήτρη Μησουρά στο email: misouras@yahoo.com

 
Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Οικονομίδης
 
 
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.