ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣτο δόκανο του ΣΔΟΕ δύο μητροπολίτες.

 

Στα ίχνη πακτωλού «μαύρου» και «ιερού» χρήματος βρίσκεται το ΣΔΟΕ που μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς δύο μητροπολιτών, οι οποίοι καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

 

Κύριλλος (αριστερά) και Χρυσόστομος θα κληθούν από τις Αρχές να αποδείξουν με έγγραφα ότι οι καταθέσεις τους καλύπτονται από την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για τους μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων Κύριλλο, οι οποίοι σύμφωνα με τα ευρήματα του ΣΔΟΕ διατηρούν «παχυλούς» τραπεζικούς λογαριασμούς που απέχουν παρασάγγας από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν στην Εφορία.

Ο φάκελος Αρμόδια πηγή έλεγε ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί και έχει συνταχθεί ο σχετικός φάκελος με τα ευρήματα για «μαύρο χρήμα» και τώρα οι δύο ύποπτοι για φοροδιαφυγή μητροπολίτες καλούνται να προσέλθουν στις ελεγκτικές αρχές και με έγγραφα να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις τους καλύπτονται από την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση. Μάλιστα, οι φάκελοι περιέχουν και τα ευρήματα για τα οικονομικά στοιχεία συγγενικών προσώπων των μητροπολιτών, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι για να σβήσουν τα ίχνη τους από την Εφορία μεταβίβαζαν μέρος των χρημάτων σε συγγενείς τους.

Ο ιερέας της ενορίας του Αγίου Αντωνίου φέρεται να έχει εμπλοκή ως διαχειριστής σε πολλές υποθέσεις εισροής χρημάτων στο ταμείο της Μητρόπολης Περιστερίου.
 

Σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν καλύψουν την ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων θα τους καταλογισθούν τσουχτεροί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα και οι υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο για τη δικαιοσύνη για άσκηση ποινικών διώξεων για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Οι ελεγκτές ξεκίνησαν τους ελέγχους μετά από καταγγελίες αλλά και άλλα περιστατικά με μητροπόλεις που φέρονται να εμπλέκονται σε κυκλώματα φοροδιαφυγής με εικονικές δωρεές, χορηγίες και αδήλωτα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων ή χρηματοοικονομικές και άλλες επενδύσεις.

Ιερείς βρίσκονται προφυλακισμένοι για υπεξαίρεση, άλλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις τοκογλυφίας, παράνομης διακίνησης εικόνων, ακόμη και… φεσιών που έχουν αφήσει στην περιοχή, ενώ τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έκλυτο βίο.

«Βγάλαμε μεγάλα λαβράκια από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών», σημείωνε αρμόδιος παράγοντας, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες επεκτείνονται τώρα σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για σκοτεινές φορολογικές υποθέσεις και άλλων ιερέων που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Το σχέδιο προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων δεκάδων ιεραρχών σε πλούσιες μητροπόλεις, με βασικό όχημα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών.

Οι έλεγχοι θα αφορούν και τα ποσά μεγάλων δωρεών που εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα χρήματα από εράνους πιστών για ανακαίνιση ναών ή παροχή βοήθειας σε φτωχούς.

 

Ιδιοποίηση πόρων

Στο ΣΔΟΕ δεν αποκλείουν μία από τις πηγές προέλευσης των χρημάτων να είναι η ιδιοποίηση από ιεράρχες πόρων των μητροπόλεων που έχουν να κάνουν με τον «οβολό» των πιστών ή τα έσοδα από ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή τους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στις λίστες με τις καταθέσεις ποσού άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, που ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν δεκάδες ονόματα από τον χώρο της Εκκλησίας.

 

Οι αρχές

Κυνηγούν το «μαύρο» χρήμα εδώ και δυόμισι χρόνια.

Η μητρόπολη των Φαρσάλων έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών εδώ και δυόμισι χρόνια, καθώς ιερείς κυκλοφορούν με τζιπ, μένουν σε πολυτελείς κατοικίες και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς τους κάθε άλλο παρά σε ιερωμένο ανταποκρίνεται. Στις αρχές του καλοκαιριού συνελήφθησαν δύο ιερείς, ηλικίας 36 και 38 χρόνων, για υπεξαίρεση ποσού 690.000 ευρώ. Οι δράστες πλαστογραφούσαν τις μισθολογικές καταστάσεις των ιερέων και εισέπρατταν για λογαριασμό τους τα επιπλέον χρήματα.

Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες εμπλέκεται και στη μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας που αποκαλύφθηκε πριν από 1,5 χρόνο, καθώς ήταν αυτός που έκανε την καταγγελία και συνελήφθησαν -τότε- δύο συνάδελφοί του και ένας Αλβανός συνεργός τους. Σύμφωνα με την καταγγελία του ιερέα, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας της μητέρας του αναγκάστηκε να δανειστεί από τον 28χρονο Αλβανό 10.000 ευρώ, εκδίδοντας συναλλαγματικές για 28.000 ευρώ. Επειδή ωστόσο δεχόταν απειλές για τη ζωή του, κατέφυγε στην αστυνομία και όταν συνελήφθη ο Αλβανός αποκάλυψε πως δρούσε για λογαριασμό δύο ιερέων, που επίσης συνελήφθησαν με την κατηγορία της τοκογλυφίας.

 

Δήλωνε εισόδημα 20.000 ευρώ

Έπαιζε σε πολλά παγκάρια, είχε λογαριασμό 3 εκατ.

Να δίνει λογαριασμό η Μητρόπολη, αλλά και να ελέγχεται, ζητούν οι κάτοικοι Περιστερίου, ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πού καταλήγουν τα λεφτά που οι ίδιοι προσφέρουν, αλλά και για τα έσοδα από κτήματα, ενοίκια, τα ποσά από τις μαζικές συνεισφορές των ενοριών, αλλά και για όσα χρήματα συγκεντρώνονται από εράνους και λαχεία.

Αφορμή γι’ αυτόν τον… ξαφνικό «προβληματισμό» η είδηση-έκπληξη για το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού ιερέα της Μητρόπολης Περιστερίου, που βρέθηκε με καταθέσεις 3 εκατ. ευρώ, από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ενώ δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική του δήλωση. Πρόκειται για έναν από τους ιερείς της ενορίας του Αγίου Αντωνίου, συνεργάτη στη διαχείριση και στο λογιστήριο της Μητρόπολης Περιστερίου, που δηλώνει στην εφορία μόνο 20.000 ευρώ!

«Μας σοκάρει αυτή η ιστορία του “φτωχού” ιερέα με τις μεγάλες καταθέσεις», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ιδιοκτήτης καταστήματος δίπλα στον Αγιο Αντώνιο στο Περιστέρι.

 

Η μεθοδολογία

Ο συγκεκριμένος ιερέας φέρεται να έχει εμπλοκή ως διαχειριστής σε πολλές υποθέσεις εισροής χρημάτων στο ταμείο της Μητρόπολης, έχει επικριθεί επειδή συνηθίζει αντί για επίσημες αποδείξεις να δίνει συχνά «πρόχειρα χαρτάκια… με σφραγίδα» (!), ενώ εμφανίζεται η οικογένειά του με ιδιόκτητη τριώροφη οικοδομή στην περιοχή των Αχαρνών, κάτι που συσχετίζουν και εξετάζουν οι ελεγκτές.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, για τα μέχρι τώρα ευρήματα από τους ελέγχους, κλήθηκε να πληρώσει ένα μεγάλο πρόστιμο, που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, και χωρίς μεγάλη δυσκολία έσπευσε και το πλήρωσε. Ερευνάται συγχρόνως και ο ισχυρισμός του ότι η οικονομική του ευχέρεια οφείλεται σε εισοδήματα από την πλευρά της «εύπορης» συζύγου του.

Δεν έχουν έως τώρα δοθεί επαρκείς εξηγήσεις τι απέγιναν τα χρήματα που κατέβαλε ως αποζημίωση το Μετρό για εργασίες στον περίβολο του Αγίου Αντωνίου.

Συζητείται και μεταξύ των ιερέων της Μητρόπολης, με δυσφορία, μια εμμονή συνεργατών του μητροπολίτη να συγκεντρώνονται όσο γίνεται περισσότερα χρήματα! Από τα «μαύρα παγκάρια», μέχρι και από τα τυχερά τους από γάμους, βαφτίσια και κηδείες. Πρόσχημα πάντα το «φιλανθρωπικό έργο».

Εκπληκτική είναι και η «τακτική» που εφαρμόζει η Μητρόπολη, με το παραμικρό να επιβάλλει «χρηματικά πρόστιμα» στους ιερείς, ακόμα και για δικαιολογημένη απουσία τους από… ενημερωτική συνάθροιση.

Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ – Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

 

ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΔΩΡΕΩΝ

Κλήθηκαν για… ιερά εξέταση 30 κληρικοί από τα Φάρσαλα

Τουλάχιστον 25-30 ιερείς των Φαρσάλων -της πόλης που θα μείνει στην ιστορία για τα ιερά σκάνδαλα- περνούν τις επόμενες ημέρες την πόρτα της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για ανωμοτί καταθέσεις που αφορούν το μεγάλο σκάνδαλο -ένα από τα πολλά- με τις εικονικές δωρεές, οι οποίες ξεπερνούν το 1,2 εκατ. ευρώ.

Ιερείς βρίσκονται προφυλακισμένοι για υπεξαίρεση, άλλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις τοκογλυφίας, παράνομης διακίνησης εικόνων, ακόμη και φεσιών που έχουν αφήσει στην περιοχή, ενώ τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έκλυτο βίο που δεν συνάδει με την ιεροσύνη.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η παραγγελία της Εισαγγελίας Λάρισας προς το ΣΔΟΕ αφορά τις καταθέσεις 30 ιερέων, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί και ο ίδιος ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, Κύριλλος.

Όσο η έρευνα προχωρά, αυξάνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων που φτάνει στα 180 άτομα, ανάμεσά τους ιερείς, λογιστές, επιχειρηματίες, ιδιώτες. Οι εικονικές δωρεές γίνονταν από το 2004 έως το 2010, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Ιδιώτες έπαιρναν εικονικές αποδείξεις δωρεάς σε ναούς για να πετυχαίνουν φοροαπαλλαγές, δίνοντας το 10% του ποσού στους ιερείς και από αυτό οι πληροφορίες λένε πως το 7% έμπαινε στις τσέπες των παπάδων και το υπόλοιπο 3% στις τσέπες λογιστών που συμμετείχαν στο κύκλωμα.

Μάλιστα ιερέας φέρεται να κατέθεσε στο ΣΔΟΕ ότι από το 7% που του έδιναν τα μέλη του κυκλώματος έπρεπε να αφήνει ένα ποσοστό στην εκκλησία για… ξεκάρφωμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε σε φορολογική δήλωση βιοτέχνη από τη Λάρισα απόδειξη για δωρεά ύψους 40.000 ευρώ σε εκκλησία των Φαρσάλων αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε, ούτε κατατέθηκε στις σχετικές αποδείξεις προς τη μητρόπολη.

Από τον Ιούνιο του 2011, όταν και αποκαλύφθηκε η υπόθεση, τέθηκαν σε αργία δύο ιερείς της επαρχίας Φαρσάλων, ενώ αποκαλυπτική είναι η έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος και τα πλοκάμια που είχε απλώσει σε τουλάχιστον 11 ναούς στην πόλη των Φαρσάλων και στα γύρω χωριά, ανάμεσά τους οι εκκλησίες Κωνσταντίνου και Ελένης (Ρήγαιο), Υψώσεως Τιμίου Σταυρού (Σταυρός), Αγίου Γεωργίου (Φάρσαλα), Αγίας Αικατερίνης (Ξυλάδες), Αγίου Βησσαρίωνα (Μεγάλο Ενύδριο), Αγίου Αντωνίου (Ναρθάκι).

 

Αλληλοκαρφώματα

Στις αρχές του μήνα, ένας από τους δύο ιερείς που έχουν τεθεί σε αργία για το σκάνδαλο με τις εικονικές δωρεές συνελήφθη στη Λάρισα για παράνομη κατοχή μιας βυζαντινής εικόνας. Η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα «αλληλοκαρφώματος» μεταξύ ιερωμένων και ήρθε λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη άλλου ιερέα της περιοχής με δεκάδες εικόνες τις οποίες κατείχε παράνομα.

Ο τελευταίος, που συνελήφθη μαζί με μια φίλη του, κατηγορείται επίσης ότι «φέσωσε» ξενοδόχους και επαγγελματίες του τουρισμού στη Χίο, όπου εθεάθη το καλοκαίρι να κάνει διακοπές με νεαρή καλλίγραμμη συνοδό, κυκλοφορώντας μάλιστα με μαγιό και σαγιονάρες, ενώ άφηνε ως «ενέχυρο» τα… ράσα του.

 

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟ

πηγή: ethnos.gr

*****************************
 

Κλήθηκαν για ιερά εξέταση.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

Ιδιαίτερα «παχυλούς» τραπεζικούς λογαριασμούς που απέχουν παρασάγγας από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν στην Εφορία, φέρονται να διαθέτουν οι μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Περιστερίου, κκ. Κύριλλος και Χρυσόστομος.

Το ΣΔΟΕ βρίσκεται στα ίχνη πακτωλού «μαύρου» και «ιερού» χρήματος, καθώς έχει εντοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των μητροπολιτών, οι οποίοι καλούνται τώρα να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις.

«Πηγή» της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στo Έθνος της Κυριακής, ανέφερε ότι ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί και έχει συνταχθεί ο σχετικός φάκελος με τα ευρήματα για «μαύρο χρήμα» και τώρα οι δύο ύποπτοι για φοροδιαφυγή ιερείς καλούνται να προσέλθουν στις ελεγκτικές αρχές και με έγγραφα να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις τους καλύπτονται από την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Μάλιστα, στους σχετικούς φακέλους περιέχονται και τα ευρήματα για τα οικονομικά στοιχεία συγγενικών προσώπων των μητροπολιτών, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι για να σβήσουν τα ίχνη τους από την εφορία, μεταβίβαζαν μέρος των χρημάτων σε συγγενείς τους.

Παράλληλα πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι την προσοχή των Ράμπο του ΣΔΟΕ έχει τραβήξει ένας ακόμη ανώτατος κληρικός, μητροπολίτης μεγάλου Δήμου της Αττικής, για τον οποίο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνταχθεί πόρισμα-φωτιά, καθώς εμφανίζεται να εμπλέκεται σε διασπάθιση χρήματος και εικονικές δωρεές.

 

Ο έλεγχος

Η έρευνα της Δίωξης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες αλλά και άλλα περιστατικά με μητροπόλεις που φέρονται να εμπλέκονται σε κυκλώματα φοροδιαφυγής με εικονικές δωρεές, χορηγίες και αδήλωτα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων ή χρηματοοικονομικές και άλλες επενδύσεις.

«Βγάλαμε μεγάλα λαβράκια από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών», σημείωσε αρμόδιος παράγοντας, υπογραμμίζοντας ότι οι έρευνες επεκτείνονται τώρα σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για σκοτεινές φορολογικές υποθέσεις και άλλων ιερέων που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία της εκκλησίας.

Το σχέδιο προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων δεκάδων ιεραρχών σε πλούσιες μητροπόλεις, με βασικό όχημα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών.

 

Οι εικονικές δωρεές

Παράλληλα, στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ έχουν μπει και τα ποσά μεγάλων δωρεών που εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα χρήματα από εράνους πιστών για ανακαίνιση ναών ή παροχή βοήθειας σε φτωχούς.

Όσο η έρευνα της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προχωρά, αυξάνεται και ο αριθμός των εμπλεκομένων που φτάνει στα 180 άτομα!

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 25-30 ιερείς των Φαρσάλων, πρόκειται να περάσουν τις επόμενες ημέρες την πόρτα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για ανωμοτί καταθέσεις που αφορούν εικονικές δωρεές, οι οποίες ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εικονικές δωρεές γίνονταν από το 2004 έως το 2010, οπότε και αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Ιδιώτες έπαιρναν εικονικές αποδείξεις δωρεάς σε ναούς για να πετυχαίνουν φοροαπαλλαγές, δίνοντας το 10% του ποσού στους ιερείς και από αυτό οι πληροφορίες λένε πως το 7% έμπαινε στις τσέπες των παπάδων και το υπόλοιπο 3% στις τσέπες λογιστών που συμμετείχαν στο κύκλωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε φορολογική δήλωση βιοτέχνη από τη Λάρισα βρέθηκε απόδειξη για δωρεά ύψους 40.000 ευρώ σε εκκλησία των Φαρσάλων αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε, ούτε κατατέθηκε στις σχετικές αποδείξεις προς την μητρόπολη.

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

πηγή: zougla.gr

 

επιμέλεια: Γιώργος Οικονομίδης

Διαβάστε επίσης:
Και άλλος «Άγιος» στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ «εξομολογεί» δέκα ιεράρχες.
 
 
 
 
 

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.