«Δίδαξον ημάς» (Ψαλμός: 90/12)
Σύμφωνα με τους αστρονόμους ένα ηλιακό έτος αποτελείται από 365,256363051 ημέρες (ή 365 ημέρες, 6 ώρες, 9 λεπτά και 9,7676 δευτερόλεπτα). Το μέσο γρηγοριανό έτος αποτελείται από 365,2425 ημέρες ή 52,1775 εβδομάδες ή 8.765,82 ώρες ή 525.949,2 λεπτά ή 31.556.952 δευτερόλεπτα.
Οι Ρωμαίοι μετρούσαν τον χρόνο «από κτήσεως Ρώμης» ενώ οι Χριστιανοί από τη γέννηση του Χριστού και οι Μουσουλμάνοι από την Εγίρα (έτος φυγής του Μωάμεθ από τη Μέκκα).
Μέχρι την επιβολή του Ιουλιανού ημερολογίου, η Πρωτοχρονιά ήταν την 1η Μαρτίου γι' αυτό και τα ονόματα των μηνών –που έχουν διατηρηθεί και σε πολλές άλλες γλώσσες– παρόλο που αργότερα η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στον Ιανουάριο, εξακολουθούν μέχρι σήμερα να έχουν το τακτικό αριθμητικό τους όνομα όπως ήταν στην αρχαιότητα: Σεπτέμβριος, δηλαδή έβδομος (=septem), Οκτώβριος ο όγδοος (=octo), Νοέμβριος ο ένατος (=novem), Δεκέμβριος ο δέκατος (=decem). Άλλοι πήραν ονόματα θεών ή αυτοκρατόρων – π.χ. Ιανουάριος από τον Ιανό, που είχε δύο πρόσωπα (ένα στραμμένο στο παρελθόν και ένα στο μέλλον), Ιούλιος από τον Ιούλιο Καίσαρα.
Οι Εβραίοι έχουν δύο συστήματα μέτρησης του χρόνου με βάση το σεληνιακό σύστημα:
(α) Το πολιτικό ημερολόγιο ακολουθεί την γεωργική ζωή. Η πρωτοχρονιά, που πέφτει τον Σεπτέμβριο ονομάζεται Ρος Χασανά (=κεφαλή του χρόνου) και είναι μεταβλητή σε σχέση με το δικό μας ημερολόγιο. Εφέτος συμπίπτει με την 29η Σεπτεμβρίου 2008 (5768). Η μέτρηση των ετών γίνεται «από κτήσεως κόσμου».
(β) Το θρησκευτικό ημερολόγιο αρχίζει την Άνοιξη με βάση την Έξοδο του λαού από την Αίγυπτο, όπως είχε πει ο Θεός: «Ο μην ούτος [Νισάν] θέλει είσθαι εις εσάς αρχή μηνών· θέλει είσθαι εις εσάς πρώτος των μηνών του ενιαυτού» (Εξοδ. 12/ιβ/2).
Οι Βυζαντινοί κατά κάποιο τρόπο διαμόρφωσαν ένα μείγμα του εβραϊκού ημερολογίου και των ρωμαϊκών Ινδικτιώνων (15ετών φορολογικών περιόδων) κρατώντας τελικά ως αρχή του χρόνου την 1η Σεπτεμβρίου, που ονομάζεται «αρχή της Ινδίκτου». Τότε αρχίζει και το εκκλησιαστικό έτος και η καισαρική Ίνδικτος, όμως στη Δύση αργότερα προέκυψε η παπική Ίνδικτος, με αρχή την 1η Ιανουαρίου, η οποία και επικράτησε πλέον σε όλο τον κόσμο μέσω της εξάπλωσης του δυτικού χριστιανισμού, κυρίως όμως για τις ανάγκες του διεθνούς εμπορίου.
Ίσως η μόνη διαφορά που υπάρχει σήμερα στον λεγόμενο "χριστιανικό" κόσμο είναι μεταξύ εκείνων που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο (δηλαδή οι Παλαιοημερολογίτες και τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Γεωργίας, άλλες σλάβικες εκκλησίες και το Άγιο Όρος) και όλων όσοι ακολουθούν το Γρηγοριανό (ή παπικό) ημερολόγιο (δηλαδή οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι Διαμαρτυρόμενοι και οι Νεοημερολογίτες Ορθόδοξοι στις δυτικές χώρες).
Σε ποιο έτος είμαστε;
Αν νομίζετε ότι τώρα διανύουμε το έτος 2008, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτή η αρίθμηση δεν είναι αντικειμενική αλλά μια συμβατική παραδοχή.
Στην πραγματικότητα υπάρχει λάθος μερικών ετών στους υπολογισμούς του μοναχού Διονυσίου του Μικρού, που την ετοίμασε και εισηγήθηκε. Επιπλέον αυτή αφορά μόνο τους χριστιανούς.
Άλλοι λαοί έχουν δική τους χρονολόγηση: Οι Κινέζοι 4705, οι Μουσουλμάνοι 1428, οι Πέρσες 1386, οι Εβραίοι 5768, οι Αρμένιοι 1457, οι Κόπτες 1724, οι Ινδουιστές 5108 και ο χορός καλά κρατεί…
Επειδή κανένα ημερολόγιο δεν είναι τέλειο, για τούτο εφευρέθηκαν τα "δίσεκτα" (συμπληρωματικά) έτη που, φυσικά, δεν είναι "γρουσούζικα" αλλά είναι και αυτά «καιρός ευπρόσδεκτος» και «ημέρα σωτηρίας» (Β~ Κορ. 6/ς/2).
μ.Χ. ή Κ.Χ.
Όσοι πιστεύουν σε άλλες θρησκείες, δεν χαρακτηρίζουν τα έτη ως «μ.Χ.» («μετά Χριστόν») αλλά «Κ.Χ.» (Κοινής Χρονολογίας), επειδή δεν θέλουν ούτε να μνημονεύουν τον Υιό του Θεού και τον ρόλο Του στη ζωή της ανθρωπότητας.
Περιέργως το ίδιο κάνουν οι Μάρτυρες της «Σκοπιάς», παρ' όλο που θέλουν να λέγονται "χριστιανοί".
Οποίος φανατισμός αλλά και σκοταδισμός!
αναδημοσιεύεται από το http://www.tyxikos.gr/08-1-22.html