Ναι, είμαστε και πάλι μπροστά στο χαζοκούτι, που σε περασμένο άρθρο με τίτλο Τηλεόραση, ένας δάσκαλος με επιρροή σχολιάσαμε τα στραβά και ανάποδά του. Γιατί, συνεχίζω; Είναι απλό. Βρήκα κάτι που σας ενδιαφέρει, ή μάλλον… το βρήκανε και εγώ σας το μεταφέρω.
Η τηλεόραση, φίλοι μου, δεν είναι μόνο να τη βλέπουμε, αλλά και να μας .. βλέπει! Ναι, ο «Μεγάλος Αδελφός» ξέρει να βλέπει.
Εισαγωγή
Αρχίζοντας λοιπόν την περιγραφή για το τρίτο «μάτι», που χωρίς να το ξέρουμε – ίσως – το έχουμε στα σπίτια μας, πιστεύω ότι θα δικαιωθώ για την συνέχεια του άρθρου μου, διότι αυτά που σχολιάζω, πράγματι… ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ είναι.
Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την αρνητική επιρροή που έχει η τηλεόραση στα παιδιά μας, αλλά και στους μεγάλους. Η βία, η πορνεία, οι φόνοι, η ομοφυλοφιλία, ο σατανισμός είναι από τα τόσα σκοτεινά σημεία που προβάλλονται ως…«εκπαιδευτικά» προγράμματα από την τηλεόραση. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε την πλήρη ταύτιση των παιδιών μας – και όχι μόνο – με τους «ήρωες» αυτής της ασυδοσίας. Έτσι μεγαλώνει και γαλουχείται η νέα γενιά και που θα φτάσει, μόνο ο Θεός το ξέρει και μας το λέει στη Βίβλο Του, όμως εμείς… «αγρόν ηγοράσαμεν»! Πως λοιπόν, θα αντιδράσουμε τώρα;
Το Οργανωμένο «Έγκλημα»
Η είδηση είναι παλιά, όμως απαιτείται να είναι πάντα επίκαιρη, διότι πρέπει να μας τρομάζει. Στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» διαβάζουμε το εξής σχόλιο – είδηση.
“Το «μάτι» που τα βλέπει όλα, όπως περίπου το είχε συλλάβει με τη φαντασία του ο Όργουελ, έγινε μια πραγματικότητα – και ετοιμάζεται μάλιστα να «εισβάλει» στο απόρρητο των σπιτιών μας.
Το συγκεκριμένο «μάτι» λέγεται Motivac και είναι μια συσκευή που…μετράει, μεσ΄ απ’ την οθόνη της τηλεόρασης, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο σπίτι και τι κάνει ο καθένας απ’ αυτούς την κάθε στιγμή. Το Motivac ως τα τέλη Νοεμβρίου του ’89 είχε ήδη εγκατασταθεί σε 1475 σπίτια στη Γαλλία. Με τη βοήθεια ενός «φωτονικού sensor», το Motivac ερευνά τα δωμάτια ανά δύο δευτερόλεπτα και «διακρίνει» τα ανθρώπινα σώματα σαν πεδία παλλόμενου φωτός. Ξεχωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, και «καταλαβαίνει» τις δραστηριότητες του καθενός – αν κάποιος κοιμάται, πλένει τα πιάτα, βλέπει τηλεόραση κλπ.
Όλ’ αυτά γίνονται «παθητικά», χωρίς δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να χρειαστεί να πατήσουν κάποιο κουμπί ή να γυρίσουν κάποιο διακόπτη. Σκοπός της ύπαρξης του Motivac πάντως, δεν είναι να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των τηλεθεατών, αλλά να «μετράει ακροαματικότητες» μ’ έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο. Ναι υπολογίζει δηλαδή καθημερινά πόσοι Γάλλοι παρακολουθούν ένα από τα έξι κανάλια της γαλλικής τηλεόρασης και ποιο. Έτσι βγαίνουν πολύ αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την ακροαματικότητα του κάθε καναλιού”.
Είναι λοιπόν, να θαυμάζει κανείς για την αφέλεια που υπάρχει σήμερα στην ανθρωπότητα. Δεν είναι, μας λέει η είδηση, για παρακολούθηση των τηλεθεατών, αλλά για μέτρημα ακροαματικότητας. Αυτό το Motivac κατασκευάστηκε τόσο έξυπνα και δαπανηρά με μόνο σκοπό να παρακολουθεί, ή αν προτιμάτε να μετράει, όχι πάντως την ακροαματικότητα. Γιατί αυτοί μπορούν και αλλιώς να την μετρήσουν.
«Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου»
Ο προβληματισμός μας θα πρέπει να μεγαλώνει ολοένα για το πότε η τεχνολογία πλέον θα μας αφήσει ήσυχους, δίχως να φοβόμαστε το ηλεκτρονικό, ας πούμε, φακέλωμα. Και μη μου πείτε πως, το Motivac, δεν είναι ένας, έστω, πρόδρομος που θα συμβάλει και αυτό στην καταπάτηση της προσωπικής μας ελευθερίας. Κάθε άλλο, ποιο σκοπό εξυπηρετεί αυτή η παρακολούθηση; Το ότι, πρόκειται για παρακολούθηση είναι ολοφάνερο, διότι δεν ενδιαφέρει, μόνο, ποιος βλέπει τηλεόραση –έτσι για τα στατιστικά ακροαματικότητας – αλλά και ποιος πλένει πιάτα, ποιος κοιμάται, ποιος είναι άντρας ή γυναίκα, κλπ. Όπως έγραψε το άρθρο. Άντε, και εις ανώτερα λοιπόν, να δούνε και τις πιο προσωπικές στιγμές μας, αν δεν το έκαναν ήδη.
Μπορεί στην αρχή αυτό το Motivac να το τοποθετούν στην συσκευή της τηλεόρασής σου, με τη δική σου συγκατάθεση. Αργότερα, όμως, δεν θα σε ρωτάνε πλέον, διότι το πείραμά τους έδειξε επιτυχία στις «στενές επαφές τρίτου τύπου», που επιδιώκουν κάποιοι να καταφέρουν. Έτσι, οι νέας τεχνολογίας τηλεοπτικές συσκευές, θα έχουν ενσωματώσει και το μικρο-σύστημα Motivac μέσα τους κι αυτό στο όνομα της ανεξάρτητης τεχνολογίας που δεν γνωρίζει τι θα πει ελευθερία του ατόμου. Και όλα αυτά θα συμβάλουν στο πλέον «εγκληματικό» στάδιο που θα φτάσουν την ανθρωπότητα. Δεν θα αρκεστούν μόνο στην παρακολούθησή μας από τηλεοράσεως. Προχωρούν ακόμα περισσότερο με τα λεγόμενα «μικρο-τσιπ» που ήδη έχουν μπει στη ζωή μας, και αργότερα μέσα μας. Ναι, μέσα μας!
Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Κοχρέιν που είναι και ο επικεφαλής των εργαστηρίων τεχνολογιών αιχμής στο Μάρτλσαμ Χιθ του Σάφολκ. Είπε, λοιπόν, μεταξύ άλλων: «Μέχρι το έτος 2020 οι επιστήμονες αναπτύσσοντας διάφορους τρόπους, θα μπορούν να συνδένουν ισχυρά «τσιπ» σιλικόνης απ’ ευθείας με τον εγκέφαλο, με σκοπό την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων στα «μικροτσιπ»! και η «προσφορά» στον άνθρωπο αυτής της προσπάθειας θα είναι η ικανότητα του καθενός να μπορεί να μεταφέρει στο κεφάλι του ολόκληρη την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα». Ε,λοιπόν, να μου λείπει! Εσάς;
Λίγο Διάλειμμα για σκέψεις
Σωστά ίσως, κάποιος θα παρατηρήσει λέγοντας, τι σχέση μπορεί να έχει το θέμα του Motivac της τηλεόρασης, και το θέμα του «τσιπ» στον ανθρώπινο εγκέφαλο;
Απάντηση: «Καμιά, απολύτως καμιά. Όπως καμιά(;) σχέση δεν έχει το παλαιό φακέλωμα στα συρτάρια, με το νέο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Όπως καμιά σχέση δεν έχει η απλή (λέτε;) κυβερνητική αίτηση, που μας υποχρεώνουν να συμπληρώνουμε, με τον «Μεγάλο Αδελφό», – κομπιούτερ τεραστίων διαστάσεων – στην Ευρώπη που καταγράφει αυτή μας – την απλή αίτηση – με τα προσωπικά μας στοιχεία. Τι σχέση λοιπόν θα μπορεί να έχει το αριστερό μάτι του ανθρώπου με το δεξί; Μάλλον, “καμιά”, όπως καμιά σχέση δεν υπάρχει με το Motivac και το «μικροτσίπ», που ίσως μερικοί νομίσουν». Και τα δύο όμως, θα παρακολουθούν!
Όσο για το άρθρο του «Ταχυδρόμου», σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης Motivac, μεταφέρω, ένα σχόλιο συναδέλφου, που λέει: «Τώρα εσείς, πιστέψατε ότι «σκοπός ύπαρξής του Motivac δεν είναι να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των τηλεθεατών…»; Σκεφτείτε και πέστε τη γνώμη σας σύντομα.
Γιατί αργότερα κάποιο ‘Motivac’ ίσως όχι μόνο θα «βλέπει», αλλά και θα «ακούει» ότι λέτε.
Έτσι, για την…«ακροαματικότητα»!!!
==============
Γιώργος Οικονομίδης “Σπορέας” 02/09/1997
Τό άρθρο όπως δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα του εξωτερικού