29 Νοεμβρίου 2008
του Γιώργου Οικονομίδη

 

Έκπληξη δημιουργεί η ενέργεια του Φαναρίου, ως προς τον χρόνο να αποφασίσει να παρέμβει στην υπόθεση Βατοπαιδίου, που συγκλονίζει τόσο καιρό και καταρρακώνει το θρησκευτικό συναίσθημα του χριστεπώνυμου πληρώματος. Η δημόσια δήλωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στην υπόθεση διότι δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά τους, μας προβλημάτισε. Θέλουμε δε να μάθουμε τί άλλαξε και τί προέκυψε ούτως ώστε τώρα να μπορεί να επέμβει το Πατριαρχείο και να καλέσει τον Εφραίμ στο Φανάρι.

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ο Εφραίμ και το σινάφι του στάθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και έδωσαν εξηγήσεις για τις πράξεις τους. Στη συνέχεια η Σύνοδος ζήτησε  την απόσυρση του Εφραίμ από όλες τις διαχειριστικές και διοικητικές ευθύνες που κατέχει στην Μονή Βατοπαιδίου και ο Εφραίμ δεσμεύθηκε να το κάνει θέτοντας ενώπιον της αδελφότητας της Μονής την πρόθεσή του. Την απόφαση της αδελφότητας θα την υποβάλει ο Εφραίμ στο Πατριαρχείο μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου αυτού του έτους.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε. Με την δύναμη που έχει ο Εφραίμ να δεσπόζει και να εξουσιάζει κινήσεις και αποφάσεις της Μονής, κατά πόσο θα συναινέσει η αδελφότητα στην απόσυρση του Εφραίμ; Αναμένουμε να το δούμε λοιπόν.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ:

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ανακοινωθέν

  • «Σήμερον, 28ην Νοεμβρίου 2008, ενεφανίσθη, κατόπιν προσκλήσεως, ενώπιον της Αγίας καί Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. κ. Εφραίμ, συνοδευόμενος από του Μοναχού Αρσενίου.
  • Ο αρχιμ. Εφραίμ ενημέρωσε τόν Οικουμενικόν Πατριάρχην και τους Συνοδικούς Αρχιερείς διά τάς θέσεις της Μονής του επί του ανακύψαντος γνωστού θέματος καί απήντησεν εις τεθείσας αυτώ ερωτήσεις.
  • Εν τέλει ο ηγούμενος Εφραίμ εδεσμεύθη όπως επιστρέφων εις τήν Μονήν του θέση ενώπιον της αδελφότητος αυτής τήν πρόθεσίν του νά αποσυρθή άχρι καιρού εκ των διοικητικών καί διαχειριστικών ευθυνών της ηγουμενείας, τήν δέ απόφασίν των υποβάλη εις τήν Μητέρα εκκλησίαν μέχρι της προσεχούς Τρίτης, 2ας Δεκεμβρίου.
  • Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δηλοί επί τη ευκαιρία αφ’ ενός μέν ότι θά συνεχίση τό ενδιαφέρον του διά τήν όλην υπόθεσιν εντός των πλαισίων των εκ των ιερών Κανόνων καί του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους αρμοδιοτήτων αυτού, αφ’ ετέρου δέ ότι έχει εμπιστοσύνην εις τήν Δικαιοσύνην η οποία καί επελήφθη του θέματος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου».

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 28η Νοεμβρίου 2008

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

 
 
Γιώργος Οικονομίδης
“Sporeas.gr”
29/11/2008
 
 

Διάβασε επίσης:

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ KAI “HOLY” BUSINESS. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…

Το top-10 των χρυσών μοναστηριών

Μονή στα Μετέωρα διεκδικεί «δασική Βιστωνίδα»

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.