Υπάρχουν δύο ειδών παθήσεις της καρδιάς οι οργανικές και οι εικονικές.
Οι πρώτες συνήθως δίνουν συμπτώματα, ενώ οι εικονικές δεν παρουσιάζουν ποτέ ενοχλήματα.

29 Aug 2010

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ *

 

Υπάρχουν δύο ειδών παθήσεις της καρδιάς. Οι οργανικές και οι εικονικές. Οι οργανικές συνήθως δίνουν συμπτώματα, δηλαδή ο άρρωστος παραπονείται για συγκεκριμένα ενοχλήματα, ενώ οι εικονικές δεν παρουσιάζουν ποτέ ενοχλήματα, γιατί είτε δεν αντιστοιχούν σε βλάβες της καρδιάς είτε πρόκειται για βλάβες που βρίσκονται στην αρχική τους φάση. Χαρακτηριστικές εικονικές παθήσεις υπαρκτές είναι η απεικόνιση της αθηροσκληρωτικής πλάκας στις καρωτίδες (αρτηρίες του λαιμού) ή στις στεφανιαίες αρτηρίες. Χαρακτηριστικές εικονικές παθήσεις, στην πράξη ανύπαρκτες παθήσεις, είναι οι λεγόμενες ανεπάρκειες των βαλβίδων της καρδιάς. Στην περίπτωση αυτή απεικονίζεται στο ηχωκαρδιογράφημα (υπέρηχο) μικρή ανεπάρκεια των βαλβίδων χωρίς να υπάρχει οργανική βλάβη των βαλβίδων.

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται με τις εικονικές ανεπάρκειες των βαλβίδων που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ανεπάρκειες. Πρόκειται για παλινδρόμηση μικρής ποσότητας αίματος που φαίνεται με το ηχω-Doppler και που κακώς γνωματεύονται από τους γιατρούς ως ανεπάρκειες, γιατί σαν ανεπάρκεια μιας βαλβίδας ορίζεται η αδυναμία της βαλβίδας να επιτελέσει τη λειτουργία της.

Οι βαλβίδες της καρδιάς είναι τέσσερις. Οι λεγόμενες κολποκοιλιακές βαλβίδες (μιτροειδής και τριγλώχινα) και οι βαλβίδες που βρίσκονται στην αρχή των μεγάλων αρτηριών (αορτική-πνευμονική). Οι βαλβίδες όταν κλείνουν δεν αφήνουν το αίμα να παλινδρομήσει (να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φυσιολογική του κίνηση).

Το αίμα φυσιολογικά επιστρέφει από τα διάφορα όργανα προς την καρδιά. Οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα όργανα του σώματος στην καρδιά. Δύο μεγάλες φλέβες που λέγονται άνω και κάτω κοίλη φλέβα είναι αυτές που εκβάλλουν κατ’ ευθείαν σε μία μικρή κοιλότητα της καρδιάς που λέγεται δεξιός κόλπος. Από τον δεξιό κόλπο το αίμα κινείται προς τη δεξιά κοιλία δια μέσου μιας βαλβίδας που λέγεται τριγλώχινα και η οποία ανοίγει μηχανικά όταν η πίεση του αίματος μέσα στο δεξιό κόλπο φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, οπότε το αίμα που συγκεντρώνεται μέσα στον κόλπο πιέζει και ανοίγει τη βαλβίδα. Τότε το αίμα κινείται προς τη δεξιά κοιλία. Η δεξιά κοιλία που είναι μεγαλύτερη κοιλότητα από τον δεξιό κόλπο αρχίζει να συστέλλεται όταν γεμίσει με αίμα. Τότε η τριγλώχινα βαλβίδα κλείνει υδατοστεγώς και δεν επιτρέπει στο αίμα να γυρίζει πίσω στον δεξιό κόλπο.

Κατά τη διάρκεια της συστολής της δεξιάς κοιλίας το αίμα πιέζει μία άλλη βαλβίδα που υπάρχει μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας (πνευμονική βαλβίδα) και την ανοίγει. Όταν αδειάσει η δεξιά κοιλία η πνευμονική βαλβίδα κλείνει υδατοστεγώς και δεν επιτρέπει στο αίμα να γυρίσει πίσω στη δεξιά κοιλία. Εν συνεχεία το αίμα κινείται μέσα στην πνευμονική αρτηρία, φθάνει στον πνεύμονα όπου οξυγονώνεται (παίρνει οξυγόνο) και επιστρέφει στην καρδιά φθάνοντας στον αριστερό κόλπο. Αυτή είναι η μικρή κυκλοφορία του αίματος μέσα στον πνεύμονα.

Από τον αριστερό κόλπο αρχίζει η μεγάλη κυκλοφορία, όπου το αίμα κινείται δε μέσου της μιτροειδούς βαλβίδας προς την αριστερά κοιλία και από την αριστερή κοιλία δια μέσου της αορτικής βαλβίδας προς την αορτή. Από την αορτή το αίμα δια μέσου μικρότερων αρτηριών φθάνει σε όλα τα όργανα του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Ο μηχανισμός του ανοίγματος και του κλεισίματος της μιτροειδούς και της αορτικής βαλβίδας είναι ανάλογος με τους αντίστοιχους μηχανισμούς της τριγλώχινας και της πνευμονικής βαλβίδας.

πηγή:  http://neoskosmos.com/news/el/node/9659

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.