Η καύση τών νεκρών στην Παλαιά Διαθήκη γιατί γινόταν;

Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: spiros

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: pios itan o skopos pu ekanan tis kafsis ton somaton stin palea diathiki(samouil a-la 12,13)

Μεταφορά στά Ελληνικά από τόν “Σπορέα”: Ποιός ήταν ο σκοπός που έκαναν τις καύσεις των σωμάτων στην Παλαιά Διαθήκη; (Α’ Σαμουήλ: λα’ 12-13)

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Σπύρο,

Στο ερώτημα σου αυτό επιφυλάσσομαι να απαντήσω σύντομα – στην σελίδα αυτή – διότι από “πρόχειρη” έρευνα που έκανα στην Βίβλο, δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία που να σου απαντήσω υπεύθυνα. Κάτι που δεν γνωρίζω πρέπει να το ερευνήσω με προσοχή. Πάντως, η Καινή Διαθήκη δεν μας δίνει κάποιο ερέθισμα για να υποστηρίξουμε την καύση των νεκρών, και αν αναφέρεται σε κάποια σημεία της Παλαιάς Διαθήκης, πρέπει να βρούμε την αιτία. Έχε υπομονή.

 *****************

Αγαπητέ Σπύρο,

επανέρχομαι στο θέμα για τις καύσεις των νεκρών στην Παλαιά Διαθήκη. Όπως προανέφερα, στην Καινή Διαθήκη δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει την πράξη αυτή. Η αναφορά της Παλαιάς Διαθήκης στο θέμα μας είναι μεμονωμένη και δεν μας το υποδεικνύει σαν εντολή του Θεού. Πιθανόν ήταν βεβιασμένες πράξεις και όχι συνήθεια καθιερωμένη από τον λαό Ισραήλ.

Για του λόγου το αληθές, απευθυνθήκαμε στην ίδια την πηγή. Ρωτήσαμε Εβραίους Χριστιανούς για το θέμα, και η απάντηση ήταν ότι δεν συνηθίζεται αυτή η πράξη στην Εβραϊκή κοινότητα ανα τους αιώνες, ούτε ακόμα και από τους ποιο “σκληρούς” Εβραίους. Έτσι, τα συμπεράσματα μου είναι ότι ο Λόγος του Θεού δεν μας συστήνει κάτι τέτοιο, απεναντίας μας υπενθυμίζει ότι:

“Τα πάντα καταντώσιν εις τον αυτόν τόπον· τα πάντα έγειναν εκ του χώματος και τα πάντα επιστρέφουσιν εις το χώμα” (Εκκλησιαστής, 3:20).

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ