Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: Αναστασιάδου Ελένη

COUNTRY: Ελλάδα

 

Καλημέρα σας κύριε Οικονομίδη.

Σας στέλνω αυτό το μήνυμα, ως κραυγή αγανάκτησης για τον κύριο καθηγητή μουσικής και βιολόγο Κανάρη Δημήτριο, ο οποίος σας έστειλε μία “απάντηση” προς την ιστοσελίδας σας. Λυπάμαι αφάνταστα για τον “ορθό”-δοξο τρόπο του, υποβολής επιχειρημάτων για να “αποδείξει” σε μία τόσο όμορφη ιστοσελίδα αναγεννημένων Χριστιανών, ότι είμαστε εκτός αλήθειας!!! Δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιά είναι τελικά αυτή η αλήθεια που υπερασπίζεται τόσο μαχητικά!!! Βεβαίως έχει το δικαίωμα του λόγου, της προσωπικής άποψης του και αυτό δεν μπορεί να του το αρνηθεί κανείς. Εγώ θα ξεκινήσω σύμφωνα με την λογική του κυρίου καθηγητή βιολογίας.

Κύριε Οικονομίδη, πολύ απλά ο κύριος Κανάρης Δημήτριος κοίταξε τον τύπο και όχι την ουσία. Γνωρίζουμε πως κάθε φορά που τρώμε το φαγητό μας, κάνοντας μία προσευχή προς τον Θεό να ευλογήσει και να αγιάσει αυτό που τρώμε είναι ευάρεστο προς τον Θεό και πραγματικά αγιάζεται το φαγητό μας. Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν αν ζητήσουμε από τον Θεό να αγιάσει και ένα ποτήρι νερό, τότε σίγουρα και αυτό θα αγιαστεί. Όμως γιατί το κάνουμε; Από θέμα τύπου (τυπικού) ή από θέμα ουσίας; Και βέβαια από θέμα ουσίας. Το να λέμε ότι “έχω ένα μπουκαλάκι με αγιασμό στο σπίτι, να με φυλάτει” είναι τυπικο-λατρικό και κανένας Ορθόδοξος ή Ρωμαιοκαθολικός δεν μπορεί να το καταλάβει.

Συνεχίζοντας λοιπόν, σύμφωνα με την λογική του κυρίου Κανάρη, αν υποθέσουμε ότι το “άγιο φως” των Ιεροσολύμων είναι πραγματικά άγιο, τότε αυτό το “άγιο”, αυτή η “άγια φωτιά”, σε τι αποσκοπεί; Αποσκοπεί στο να την πιάνουμε άφοβα δίχως να καιγόμαστε και αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή αγιαζόμαστε από τον Θεό; Μη γένοιτο!! Πουθενά στην Αγία Γραφή, και ειδικά στην Νέα Διαθήκη που μας άφησε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο αγιασμός ενός Χριστιανού δεν προέρχεται από φλόγες ή κεριά αλλά από την μετάνοια, την τήρηση των εντολών του Χριστού, την νέκρωση του σαρκικού φρονήματος και την ένωση μας με το Πνεύμα του Θεού. Ακόμα και αλήθεια να είναι το “άγιο φως”, άραγε αυτοί που το πιάνουν ή αυτοί που το παίρνουν στα σπίτια τους το βράδυ του Μ. Σαββάτου, μέσω αεροπορικής μεταφοράς του από την Ιερουσαλήμ, τελικά αγιάζονται και ξαφνικά oι αμαρτίες τους ή η αμαρτωλή ζωή τους έχει εξαλειφθεί; Εγώ προσωπικά δεν είχα νιώσει κάτι τέτοιο, όταν με χαρά και εγώ έπαιρνα την λαμπάδα μου από την Εκκλησία μετά την ανάσταση και έτρεχα να ανάψω το καντήλι μου!!! Αφού βέβαια “αγιαζόμουνα….”, έτρωγα την μαγειρίτσα μου και έβγαινα με φίλες και συγγενείς στα μπουζούκια!! Αν πραγματικά διά – θαύματος “αγιαζόμουνα” από την φλόγα του αγίου φωτός, τότε γιατί έτρεχα στην ασωτία; Θα μου πει κάποιος τώρα: “διότι εσύ επέλεγες να πας στα μπουζούκια..”. Δεκτή αυτή παρατήρηση αλλά αντίθετη ως προς τον αγιασμό που δήθεν φέρνει το άγιο φως!!!

Κύριε Οικονομίδη, ο Θεός δεν είναι θαυματοποιός, αλλά θαυματουργός. Πότε είναι θαυματουργός βέβαια; Είναι όταν πάμε εμείς κοντά του διά της πίστεως και της προσευχής και όχι διά των κεριών με φλόγες που “αγιάζουν”!!!! Το να πιεις ένα ποτηράκι “αγιασμό” από την εκκλησία σε κάνει άγιο; Το να σου λένε ότι αυτός ο “αγιασμός” είναι από το τάδε μοναστήρι ή τούτος εδώ είναι από την Τήνο και είναι καλύτερος, αυτό δεν είναι σκέτη ειδωλολατρική συμπεριφορά; Οι εικόνες “κλαίνε” και “δακρύζουν”, τα κεριά ανάβουν μόνα τους “άγιο” φως, η τάδε εικόνα της παναγίας είναι πιο θαυματουργική από την άλλη, οι “διάδοχοι” των αποστόλων “αγιάζουν” το νερό, το αυτοκίνητο, το σπίτι, μέχρι και σε gay club από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα πήγε αθεόφοβος παππάς (παππαδιά), να κάνει “αγιασμό” εγκαινίων του μαγαζιού, τα παγκάρια και οι βυζαντινές μήτρες, όλα αυτά και άλλα τα ονομάζουν Χριστιανισμό; Και γυρνάει ο κύριος καθηγητής βιολογίας να μου πει ότι οι διαμαρτυρόμενες Εκκλησίες είναι και ένας διαφορετικός “Πάπας”, την στιγμή που ο κάθε ιερέας της Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γίνεται καθημερινά ο “Πάπας” της ενορίας του, αποβλέποντας στον πλούτο, την αισχροκέρδεια, και τα ευρώ από τα τρισάγια και μνημόσυνα; Όχι, κύριε Οικονομίδη, δεν μπορώ να μην βγάλω μια κραυγή αγανάκτησης!!!!

Βλέπουμε τα μοναστήρια να πλουτίζουν, οι “αγιοταφίτες” παππάδες να πλακώνονται στο ξύλο για να διεκδικήσουν την πρωτιά και συνάμα ο Θεός τους δίδει “άγιο φως”; Κάνανε την νηστεία δίαιτα, κάνανε την εκ-κλησία (σύναξη πιστών) ναούς μέσα στα χρυσάφια, κάνανε την βάπτιση, τον γάμο, το ευχέλαιο, τις προσευχές για τους νεκρούς εμπόριο, αντικαταστήσανε την αληθινή εικόνα του Θεού με “εικονίτσες του χριστού”, ενώ ο ίδιος ο Ιωάννης στην αποκάλυψη μόλις είδε τον Ιησού έπεσε ως νεκρός!!! “Και ότε είδον αυτόν, έπεσα προς τους πόδας αυτού ως νεκρός, και επέθηκε την δεξιάν αυτού χείρα επ’ εμέ; λέγων μοι· Μη φοβού· εγώ είμαι ο πρώτος και ο έσχατος” (Αποκ.1,17).

Τέλος για να μην σας κουράζω, θα ήθελα να απαντήσω στο ερώτημα του καθηγητή βιολογίας “Ποιός σας έδωσε την Αγία Γραφή”; Η απάντηση μου, σύμφωνα με την λογική του κυρίου Κανάρη, είναι: “Ναι κύριε Κανάρη, οι οικουμενικές σύνοδοι μας την δώσαν αυτή την Γραφή που εμείς ακολουθούμε, ενώ εσείς ακολουθείτε “άλλο ευαγγέλιο”, “Θαυμάζω ότι τόσον ταχέως μεταφέρεσθε από εκείνου, όστις σας εκάλεσε διά της χάριτος του Χριστού, εις άλλο ευαγγέλιον, το οποίον δεν είναι άλλο, αλλ’ υπάρχουσί τινές, οι οποίοι σας ταράττουσι και θέλουσι να μετατρέψωσι το ευαγγέλιον του Χριστού. Αλλά και εάν ημείς ή άγγελος εξ ουρανού σας κηρύττη άλλο ευαγγέλιον παρά εκείνο, το οποίον σας εκηρύξαμεν, ας ήναι ανάθεμα. Καθώς προείπομεν, και τώρα πάλιν λέγω· Εάν τις σας κηρύττη άλλο ευαγγέλιον παρά εκείνο, το οποίον παρελάβετε, ας ήναι ανάθεμα” (Γαλάτες 1,6-9), και τους μεταγενέστερους “πατέρες” και όχι τους πρώτους που αποφασίσανε ποιά είναι τα θεόπνευστα βιβλία.

Γνωρίζετε κύριε Κανάρη με τι φόβο Θεού κάθισαν αυτοί οι πρώτοι πνευματικοί χριστιανοί οι πρώτοι πατέρες, ώστε να φτιάξουν αυτό που σήμερα λέμε Καινή Διαθήκη; Αυτοί δεν φοράγανε πολυτελή ράσσα και μήτρες αλλά είχαν την αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος. Οι μεταγενέστεροι βέβαια, τους οποίους εσείς τους βάζετε ανώτερους από τους πρώτους, οι ίδιοι έρχεστε σε σύγχυση με το θέμα “οι πατέρες της ορθοδόξου εκκλησίας μας”. Δεν είπαμε ποτέ ότι η Αγία Γραφή πετάχτηκε κάποια μέρα από τον ουρανό στην γη, αλλά επιτέλους καταλάβετε ότι μπερδεύεστε στην πατερική παράδοση. Και επιτέλους αυτό που οι πρώτες οικουμενικοί σύνοδοι φτιάξανε, αυτό που ονομάζετε εσείς “κανόνα της Αγίας Γραφής”, την ίδια αυτή Γραφή δεν την ακολουθήτε, αλλά με την παράδοση σας και τα εντάλματα ανθρώπων, οι ίδιοι εσείς πάτε ενάντια στις πρώτες οικουμενικές συνόδους. Δεν πάμε εμείς!!! Για να γνωρίσετε τον Τριαδικό Θεό, κύριε καθηγητά της βιολογίας, ανοίξτε και διαβάστε αυτό που μόνο το ψέλνετε στις εκκλησίες σας με τελετουργίες και χρυσάφια. “Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η υπάγουσα εις την ζωήν… Πλατεία η πύλη και ευρύχωρος η οδός η υπάγουσα εις την απώλειαν” (Ματθ. ζ’, 13-14).

Σας ευχαριστώ, συγγνώμη αν σας κούρασα κύριε Οικονομίδη, διορθώστε με αν έσφαλα κάπου, συνεχίστε σας παρακαλώ να λέτε την αλήθεια, υπάρχουν πολλές ψυχές που χάνονται από την άγνοια. Ο Θεός να ευλογεί το έργο σας και εσάς προσωπικά. Κάποτε ήμουν και εγώ σαν τον καθηγητή βιολογίας, όταν όμως γνώρισα την αλήθεια μέσα από τον λόγο του Θεού, η αλήθεια αυτή με ελευθέρωσε!!!!

 

Με αγάπη Χριστού,

Αναστασιάδου Ελένη,

Θεσσαλονίκη.

************

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητή Ελένη,

Ευχαριστώ για την ειλικρινή αυτή επιστολή σου – απάντηση στον κ. Δημήτριο Κανάρη. Την απάντηση που εγώ έδωσα στον κ. Κανάρη μέσω της Ιστοσελίδας μας του την εγνωστοποίησα και ιδιαιτέρως αλλά ο φίλος μας δεν επανήλθε.

Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σου και θέλω να πιστεύω ότι και ο κ. Κανάρης θα πρέπει να συλλογιστεί ούτως ώστε να αρχίσει να ερευνά με περισσότερη ειλικρίνεια την αλήθεια του Θεού και να μη αρέσκεται στο καλλιεργημένο θρησκευτικό ψεύδος.

Δυστυχώς, πολλοί των ορθοδόξων υποστηρίζουν -με περίσσιο κομπασμό- ότι η Αγία Γραφή μας δόθηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας, και μεταξύ των υποστηρικτών αυτής της άποψης είναι και ο κ. Κανάρης. Ας είναι επιτέλους γνωστό, ότι, η Παλαιά Διαθήκη υπήρχε την εποχή των Αποστόλων του Χριστού, και η Καινή Διαθήκη γράφτηκε από τους Μαθητές και Απόστολους του Κυρίου. Τα κείμενα εκείνα φυλαγόντουσαν ως κόρη οφθαλμού από τις πρώτες Εκκλησίες του Κυρίου των τριών πρώτων αιώνων. Η μόνη “συμβολή” των Πατέρων ήταν το έτος 397 μ.Χ όπου η Σύνοδος της Καρθαγένης επικύρωσε επίσημα ως κανονικά τα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης.

Ας προσέξουμε ότι, καμία Σύνοδος δεν κατάρτισε τον Κανόνα της Καινής Διαθήκης, αλλά απλώς δόθηκε το επίσημο κύρος στον ήδη υπάρχοντα κανόνα του Λόγου του Θεού, σ’ αυτόν τον Λόγο που είχε αποτελέσει κοινή συνείδηση των πρώτων Εκκλησιών. Άρα, άστοχος είναι ο χαρακτηρισμός πολλών ορθοδόξων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κανάρη, ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας μάς έδωσαν την Αγία Γραφή, λές και ήταν… “κτήμα” τους.

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω περισσότερα διότι με την επιστολή σου αυτή αγαπητή Ελένη λές πολλά στον φίλο καθηγητή που καλό θα είναι να δώσει προσοχή… αν αγαπάει την αλήθεια.

 
 
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.
 
Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
 
Για αντιπαραθέσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
 
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.