Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.
 

NAME: Κική K.

COUNTRY: Κύπρος

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας κύριε Οικονομιδη από Λευκωσία -Κύπρο. Είμαι 29 χρόνια στον Χριστό, και τα τελευταία 8 χρόνια, είμαι σε διάσταση με τον σύζυγο και αδερφό. Ο λόγος που “χώρισα”, ήταν η κακομεταχείριση του συζύγου προς εμένα τόσο ψυχολογική και πνευματική – πνευματικός πόλεμος, όσο και σωματική.

Ο σύζυγος είναι αδερφός και πολύ δεμένος με το χρήμα. Μόνη μου μεγάλωσα τα τρία μου παιδιά, τα οποία τώρα είναι μεγάλα, εγώ τώρα επέστρεψα από αποστασία στον Κύριο, το ίδιο και τα παιδιά μου. Σ αυτή την περίπτωση αδερφέ Γιώργο, μπορώ να πάρω διαζύγιο? Και να ξανακάνω δεύτερο γάμο? (Διότι, ο “πρώην” σύζυγος και αδερφός εξακολουθεί, να χρησιμοποιεί το όνομα του Ιησού Χριστού, και να θεωρεί ότι αγωνίζεται σωστά). Αλλά η τωρινή συμπεριφορά του απέναντι σε μένα και στα παιδιά μας, είναι σκληρή και απέχει εντελώς ως πατέρας, όπως λέγει ο λόγος του Θεού. Σας παρακαλώ αδερφέ μου, θα ήθελα να μου απαντήσετε το γρηγορότερο, το έχω ανάγκη.

Σας ευχαριστώ, με αγάπη Ιησού Χριστού. Κική, Λευκωσία.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητή Κική,

Σύμφωνα με τα γραφόμενα σου, βλέπουμε εδώ κάποιον αδελφό σύζυγο ο οποίος αντιτάσσεται στις εντολές του Θεού. Η κακομεταχείριση του ενός προς τον άλλον -ψυχολογική ή σωματική- είναι αντίθετη με την Χριστιανική ζωή και πίστη, και κατά συνέπεια θα υπάρχουν κυρώσεις που θα επέλθουν από τον ίδιο τον Θεό. Εκτός από την αντίχριστη αυτή συμπεριφορά του πρώην συζύγου σου, μου λές ότι είναι δεμένος και με το χρήμα (με τον Μαμωνά) και αυτό σημαίνει ειδωλολατρεία. Για τέτοιους “αδελφούς” (που εξακολουθούν να “το παίζουν” χριστιανοί), ο Απόστολος Πέτρος (Β’ Πέτρου β’ 14) μας λέει ότι: “… αυτοί είναι δούλοι της διαφθοράς· διότι από όντινα νικάται τις, τούτου και δούλος γίνεται”.

Υπάρχουν πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις σε χριστιανικά ζευγάρια, που μέσα τους επικρατεί ο πόνος, ο φόβος και η δυστυχία. Μιά τέτοια συμβίωση δέν μπορεί να σταθεί διότι δέν είναι ανεκτή από τον Κύριο. Το αθώο μέλος κινδυνεύει από τέτοιες βάναυσες συμπεριφορές να χαθεί πνευματικά και η αιτία θα είναι ο θύτης, δηλαδή ο κακός και δύστροπος “αδελφός” (και αντιθέτως εάν είναι η γυναίκα ο θύτης και ο άνδρας το θύμα). Αυτό ο Κύριος το απεχθάνεται.

Υπάρχει πολύ σκάνδαλο όλα αυτά τα χρόνια στη ζωή σου αγαπητή Κική, εξ’ αιτίας του συζύγου, και φαντάζομαι η αποστασία σου από τον Κύριο πηγάζει από την συμπεριφορά του, εκτός εάν υπάρχει άλλη αιτία. Αδύνατον είναι να μή έρθουν τα σκάνδαλα, είπε ο Κύριος μας, αλλά αλλοίμονο σ’ αυτόν που φέρνει τα σκάνδαλα προειδοποιεί ο Κύριος (Λουκάς: ιζ’ 1).

Παρατηρώ ότι τις λέξεις “χώρισα” και “πρώην” (σύζυγος) τις βάζεις σε εισαγωγικά και αναρωτιέμαι μήπως δέν είσαι σίγουρη ακόμα εάν θέλεις να προχωρήσεις σε διαζύγιο. Σκέψου ότι η στάση αυτή του “πρώην” σου είναι αποστασία από τον Θεό, κάτι το οποίο συνέβη και σε σένα, αποστασία δηλαδή. Μήπως εάν επιστρέψει όπως έκανες και εσύ με την επιστροφή σου από την αποστασία σου, τότε υπάρχει κάποια ελπίδα για επανένωση; Εάν όμως εξακολουθεί αυτή η κατάσταση και είναι αναστρέψιμη, τότε μπορείς να προχωρήσεις.

Ο Λόγος του Θεού μας λέει ότι εκτός από πορνεία δεν μπορούμε να χωρίσουμε και να ξαναπαντρευτούμε. Η “πορνεία” όμως τί είναι; Μόνο η σωματική ή μήπως και η πνευματική -όπως η κακομεταχείριση του ενός προς τον άλλον; Για περισσότερη ανάλυση αυτού του θέματος (για να μή επαναλαμβάνομαι) σε παραπέμπω σε άλλη απάντηση που έγραψα, σε κάποιον άνδρα όμως, και εφ’ όσον είναι παρόμοιο το θέμα μας πιστεύω θα βρείς την απάντηση και στο δικό σου ερώτημα εάν μπορείς να πάρεις διαζύγιο και να ξαναπαντρευτείς. Διάβασέ την ΕΔΩ.

Διάβασε επίσης για εκτενέστερη ανάλυση καί τό άρθρο ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΑΜΟΣ

Υ.Γ: Εάν επιθυμείς περισσότερη συζήτηση σε παρακαλώ μή διστάσεις να μου γράψεις.

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.