Περί διαζυγίου και δεύτερου γάμου… μπορώ να ξαναπαντρευτώ;

Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 
NAME: konstantinos kalemkeridis
COUNTRY: phoenix.arizona.usa
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγαπητέ Γεώργιε, σας χαιρετώ. Ο Κύριος να σας ευλογεί. Έχετε μεγάλη γνώση των Γραφών και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έχετε τέτοια γνώση. Συμφωνώ δε σχεδόν απολύτως με όλες σας τις απαντήσεις. Δεν είμαι γνώστης αλλά θεοκατηχημένος πιστεύω, δια Αγίου Πνεύματος, και αυτό «Θεού το δώρον». Πάλι σας ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις που έχετε δώσει.
Η δικιά μου ερώτηση είναι η εξής: Επιτρέπεται σε χωρισμένο η δεύτερη παντρειά εφ’ όσον η πρώτη σύζυγος ζει και είναι δευτεροπαντρεμένη με άλλον μετά από διαζύγιο το οποίο έχει πάρει μόνη της;
 
Απάντηση: Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Το θέμα αυτό απασχολεί πολλούς Χριστιανούς, και αν λάβουμε υπ’ όψιν κάποιες (παρ)ερμηνείες που δίδονται από διάφορους Χριστιανούς –που ταράζουν τα νερά αντί να τα ησυχάζουν- τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πολύς πόνος και δυστυχία επικρατεί σε πολλούς διαζευγμένους Χριστιανούς, και αυτό διότι, δεν έχουν επίγνωση της αλήθειας περί του δευτέρου γάμου.
 
Περιττό να πώ ότι ο Θεός εθέσπισε τον γάμο και μισεί το διαζύγιο που είναι μια πράξη αντίθετη με το θέλημά Του. Το εύκολο διαζύγιο συνέφερε στους Ισραηλίτες όπου το διδάχτηκαν από τον Ραβίνο Χιλλέλ, και χώριζαν τις γυναίκες τους για «ψύλλου πήδημα». Ο Κύριος μας όμως, ο Ιησούς Χριστός, τους τονίζει με έμφαση, ότι, «ναι μέν εσείς λέτε αυτό που σας συμφέρει, Εγώ όμως σας λέω…, και αυτό το «Εγώ όμως σας λέω» είναι που κάνει την διαφορά. Και αυτό που ο Κύριος είπε, είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να χωρίσει την γυναίκα του, παρεκτός λόγου πορνείας (Ματθαίος: ε’ 32 και ιθ’ 9).
 
Το θέμα πορνεία δεν είναι μόνο η σωματική πορνεία αλλά και η πνευματική. Τόσο στην Καινή Διαθήκη όσο και στην Παλαιά, βλέπουμε πως ο Θεός αντιμετωπίζει αυστηρά το θέμα πορνεία. Ο Απ. Παύλος μας λέει στην Α’ Κορινθίους επιστολή: ζ’ 15, ότι:
 
«Εάν ο άπιστος χωρίζηται, ας χωρισθή. Ο αδελφός ή η αδελφή δεν είναι δεδουλωμένοι εις τα τοιαύτα».
 
Ο Θεός την απιστία του Ισραήλ και την προσκόλληση του στα είδωλα των εθνών, την αποκαλεί πορνεία. Πορνεία (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ) είναι επίσης η πρακτική ή ακόμα και η φραστική κακομεταχείριση του ενός προς τον άλλον, όπου αυτό υποδηλώνει την απιστία του θύτη και την εναντίωση του στο θέλημα του Θεού. Αυτό μπορεί να επιφέρει το διαζύγιο και να ελευθερωθεί το αθώο μέλος, δηλαδή το παιδί του θεού. Ο Απ. Παύλος και πάλι μας λέει:
 
«Είσαι δεδεμένος (δηλαδή παντρεμένος) με γυναίκα; Μη ζήτει λύσιν. Είσαι λελυμένος από γυναικός; (λύθηκες δηλαδή από τα δεσμά του γάμου;) μη ζήτει γυναίκα. Πλήν και αν νυμφευθείς δεν ημάρτησας» (Α’ Κορινθ: ζ’ 27-28).
 
Στην δική σου περίπτωση, αγαπητέ Κωνσταντίνε, η γυναίκα σου μόνη της πήρε διαζύγιο και ξαναπαντρεύτηκε. Αυτό σημαίνει πορνεία και κατά συνέπεια είσαι ελεύθερος στα μάτια του Θεού να ξαναφτιάξεις την ζωή σου, άσχετα εάν κάποιοι «ανεγκέφαλοι χριστιανοί» θα εναντιωθούν σ’ αυτό. Αυτοί, ως συνήθως, μιλούν εκ του ασφαλούς, διότι, το πρόβλημα αυτό… δεν «κτύπησε ακόμα την δική τους πόρτα».
 
Διάβασε επίσης για εκτενέστερη ανάλυση καί τό άρθρο ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΑΜΟΣ
 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

5 Responses to Περί διαζυγίου και δεύτερου γάμου… μπορώ να ξαναπαντρευτώ;