Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 
NAME: konstantinos kalemkeridis
COUNTRY: phoenix.arizona.usa
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αγαπητέ Γεώργιε, σας χαιρετώ. Ο Κύριος να σας ευλογεί. Έχετε μεγάλη γνώση των Γραφών και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έχετε τέτοια γνώση. Συμφωνώ δε σχεδόν απολύτως με όλες σας τις απαντήσεις. Δεν είμαι γνώστης αλλά θεοκατηχημένος πιστεύω, δια Αγίου Πνεύματος, και αυτό «Θεού το δώρον». Πάλι σας ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις που έχετε δώσει.
Η δικιά μου ερώτηση είναι η εξής: Επιτρέπεται σε χωρισμένο η δεύτερη παντρειά εφ’ όσον η πρώτη σύζυγος ζει και είναι δευτεροπαντρεμένη με άλλον μετά από διαζύγιο το οποίο έχει πάρει μόνη της;
 
Απάντηση: Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
Το θέμα αυτό απασχολεί πολλούς Χριστιανούς, και αν λάβουμε υπ’ όψιν κάποιες (παρ)ερμηνείες που δίδονται από διάφορους Χριστιανούς –που ταράζουν τα νερά αντί να τα ησυχάζουν- τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πολύς πόνος και δυστυχία επικρατεί σε πολλούς διαζευγμένους Χριστιανούς, και αυτό διότι, δεν έχουν επίγνωση της αλήθειας περί του δευτέρου γάμου.
 
Περιττό να πώ ότι ο Θεός εθέσπισε τον γάμο και μισεί το διαζύγιο που είναι μια πράξη αντίθετη με το θέλημά Του. Το εύκολο διαζύγιο συνέφερε στους Ισραηλίτες όπου το διδάχτηκαν από τον Ραβίνο Χιλλέλ, και χώριζαν τις γυναίκες τους για «ψύλλου πήδημα». Ο Κύριος μας όμως, ο Ιησούς Χριστός, τους τονίζει με έμφαση, ότι, «ναι μέν εσείς λέτε αυτό που σας συμφέρει, Εγώ όμως σας λέω…, και αυτό το «Εγώ όμως σας λέω» είναι που κάνει την διαφορά. Και αυτό που ο Κύριος είπε, είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να χωρίσει την γυναίκα του, παρεκτός λόγου πορνείας (Ματθαίος: ε’ 32 και ιθ’ 9).
 
Το θέμα πορνεία δεν είναι μόνο η σωματική πορνεία αλλά και η πνευματική. Τόσο στην Καινή Διαθήκη όσο και στην Παλαιά, βλέπουμε πως ο Θεός αντιμετωπίζει αυστηρά το θέμα πορνεία. Ο Απ. Παύλος μας λέει στην Α’ Κορινθίους επιστολή: ζ’ 15, ότι:
 
«Εάν ο άπιστος χωρίζηται, ας χωρισθή. Ο αδελφός ή η αδελφή δεν είναι δεδουλωμένοι εις τα τοιαύτα».
 
Ο Θεός την απιστία του Ισραήλ και την προσκόλληση του στα είδωλα των εθνών, την αποκαλεί πορνεία. Πορνεία (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ) είναι επίσης η πρακτική ή ακόμα και η φραστική κακομεταχείριση του ενός προς τον άλλον, όπου αυτό υποδηλώνει την απιστία του θύτη και την εναντίωση του στο θέλημα του Θεού. Αυτό μπορεί να επιφέρει το διαζύγιο και να ελευθερωθεί το αθώο μέλος, δηλαδή το παιδί του θεού. Ο Απ. Παύλος και πάλι μας λέει:
 
«Είσαι δεδεμένος (δηλαδή παντρεμένος) με γυναίκα; Μη ζήτει λύσιν. Είσαι λελυμένος από γυναικός; (λύθηκες δηλαδή από τα δεσμά του γάμου;) μη ζήτει γυναίκα. Πλήν και αν νυμφευθείς δεν ημάρτησας» (Α’ Κορινθ: ζ’ 27-28).
 
Στην δική σου περίπτωση, αγαπητέ Κωνσταντίνε, η γυναίκα σου μόνη της πήρε διαζύγιο και ξαναπαντρεύτηκε. Αυτό σημαίνει πορνεία και κατά συνέπεια είσαι ελεύθερος στα μάτια του Θεού να ξαναφτιάξεις την ζωή σου, άσχετα εάν κάποιοι «ανεγκέφαλοι χριστιανοί» θα εναντιωθούν σ’ αυτό. Αυτοί, ως συνήθως, μιλούν εκ του ασφαλούς, διότι, το πρόβλημα αυτό… δεν «κτύπησε ακόμα την δική τους πόρτα».
 
Διάβασε επίσης για εκτενέστερη ανάλυση καί τό άρθρο ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΑΜΟΣ
 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.

5 σχόλια στο “Περί διαζυγίου και δεύτερου γάμου… μπορώ να ξαναπαντρευτώ;”
  1. Για σας.Το συγκεκριμένο εδάφιο είναι για τους ήδη διαζευγμένους που μόλις έχουν γνωρίσει τον Κύριο και έχουν αναγεννηθεί αλλά το ένα μέλος είτε έχει παντρευτεί ξανά, είτε δεν θέλει με κανέναν τρόπο να επανασυνδεθεί με το άλλο μέλος για δικούς του λόγους γιαυτό και τους λέει να μη χωριστούν αλλά να συνδιαλλαγούν…σε καμία περίπτωση δεν έχει εφαρμογή στα πιστά παιδιά του Κυρίου γιαυτό και πρέπει να μην τα παίρνουμε όλα δεδομένα, αλλά να φυλάμε τα πάντα ως κόρη οφθαλμού αρχής γενομένης τον γάμο μας που είναι αποτέλεσμα του αγιασμού μας και την εν γένη πορεία και το πολίτευμα μας μέσα στην χάρη του.Και πάλι,πλην ολίγων,ελαχίστων εξαιρέσεων…π.χ ένα μέλος χειροδικεί,μοιχεύει κτλ κατ επανάληψη.την αγάπη μου εν Κυρίω. Τα έγραψα αυτά με σκοπό να βοηθήσω στην κατανόηση αυτού του όντος δύσκολου εδαφίου.Ελπίζω να το κατάφερα.

  2. Χαίρετε!
    Το συγκεκριμένο εδάφιο με έχει απασχολήσει πολύ καιρό διότι με αφορά.
    Αυτό που πληροφορήθηκα μέσα μου,είναι ότι λελυμενος σημαίνει αποδεσμευμενος,δηλαδή δεν βρίσκομαι πλέον σε κατάσταση γάμου,αφορά όμως την περίπτωση θανάτου του ενός μέλους οπότε μπορώ να ξαναπαντρευτω αν θέλω και όχι την περίπτωση διαζυγίου.
    Ο Θεός να μας ευλογεί όλους και να μας ελέγχει πρώτον εμένα γιατί είμαι πολύ αδύναμος.

  3. Αγαπητέ μου,
    Σέβομαι την ερμηνεία που δίνεις στην φράση «λελυμένος από γυναικός», δίχως να σημαίνει ότι την επικροτώ κιόλας. Παραβλέπω την χρήση που κάνεις από τις μεταφράσεις και όχι από το κείμενο. Κατ’ εμέ είναι λανθασμένη η ερμηνεία σου.

    Εάν ανατρέξουμε και στην Ελληνική Γραμματική θα δούμε ότι σφάλεις, εφόσον η λέξη σημαίνει:
    «Λελυμένος, λύομαι»= αυτός που έχει λυθεί, λυμένος λελυμένη άσκηση, λελυμένο πρόβλημα.

    Δηλαδή, υπήρχαν δεσμά και λύθηκαν, υπήρχε πρόβλημα και λύθηκε, υπήρχε γάμος και λύθηκε. Ο Παύλος γνώριζε καλά τί έλεγε και τί έγραφε.

    Επίσης, για να κάνω χρήση και τα θρησκευτικά γραπτά, η ευχή του αγ. Κυπριανού για την διάλυση μαγείας ή σατανικής ενέργειας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την επίμαχη λέξη «λελυμένος», που σημαίνει λύθηκε ή να λυθεί από τα δεσμά του διαβόλου.
    «Καί ἔστω λελυμένος καί λελυτρωμένος ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἅγιου Πνεύματος. Ἀμήν.»

    Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

  4. μάλλον κάποιο λάθος έχει η απάντηση, ο παυλος λεει….Α Κορ. 7,26 Νομίζω, λοιπόν, ότι εξ αιτίας της δυσκόλου εποχής, που διερχόμεθα εις την παρούσαν ζωήν, τούτο είναι καλόν· ότι δηλαδή είναι καλόν στον άνθρωπον να μένη έτσι, δηλαδή άγαμος.

    Α Κορ. 7,27 Είσαι όμως δεμένος δια των δεσμών του γάμου με γυναίκα; Μη ζητής να λυθής από τον δεσμόν αυτόν της γυναικός. Είσαι ελεύθερος από τα δεσμά του γάμου με γυναίκα; Μη ζητής σύζυγον.

    εδω μηλαει για ελευθερους που δεν εχουν παντρευτη το α7 27 το λεει πεντακαθαρα ότι δηλαδή είναι καλόν στον άνθρωπον να μένη έτσι, δηλαδή άγαμος. αλλα αν πανδρευτη δεν θα εχει καμια αμαρτια, σε καμια περιπτωση δεν μηλαει για διαζευγμενους
    Α Κορ. 7,28 Αλλά και αν έλθης εις γάμον, δεν διαπράττεις καμμίαν αμαρτίαν. Και η παρθένος εάν υπανδρευθή, δεν θα έχη αμαρτήσει. Θα έχουν όμως αυτοί θλίψιν κατά το σώμα, (εξ αιτίας των μεριμνών και των φροντίδων και των αγώνων, στους οποίους περιπλέκονται οι έγγαμοι). Εγώ όμως σας λυπούμαι και θέλω να προλάβω αυτάς τας ταλαιπωρίας σας.

  5. Θα ηθελα να σας ρωτησω σας παρακαλω να μου απαντησετε .παντρευτικα 28 ετων καποιον που ηθελε να γινει ιερεας ηταν προξενιο .του ζητησα να παρω μαζι μου την μητερα μου που ηταν με εγκεφαλικο ειμαι απο χωρισμενη οικογενεια και ζω με την μητερα μου δεν εχω αδελφια.πηγαμε ληπον απο τον δικο μας τοπο στον δικο τους εφυγα απο το νησι και πηγα στην πολη .για πρωτη ματια η πεθερα μου και η κορες της δεν συμπαθησαν την μητερα μου γιατι ?της εκαναν μια ερωτηση πως τα βλεπει τα πραγματα αν της αρεσε εκει να κατσει και η μητερα μου τους απαντησε αμα κανω εδω συμπεθερα μου θα μηνω αμα δεν κανω θα επιστρεψω στο νησι σας ευχαριστω .και εκεινοι την ειπαν δυπλομουρα απο εκεινη την στιγμη ξεκινησε γολγοθας ενα βραδι παλι ηρθε ενας ιερεας να μας δωση την ευχη του πριν το γαμο ειμασταν στο σπιτι εγω εκεινος και η μητερα του στο πανω σπιτι ηταν η μαμα μου με μια φιλη μας τυφλη ο ιερεας κτυπουσε την πορτα και κανεις απο μας κατω δεν του ανηξε την πορτα και τον ρωτησα γιατι να μην ανηξουμε στον ιερεα ???διοτι λεει θα μας πει οτι ειμαστε μαζι προ γαμου του απαΝτησα τι λες ειμαστε εδω εγω εσυ και η μητερα σου τι μου λες τι ειναι αυτα???τελικα στον ιερεα ανοιξε επανω η μητερα μου με μεγαλη καλοσυνη υποδεχτηκε τον ιερεα .αφου εφηγε η μητερα μου με φωναξε να ανεβω να της εξηγησω την συμπεριφορα μου εκει ξεκινησε μια πολυ μεγαλη φασαρια οταν ο πρωιν συζηγος της ειπε να κανει κουμαντο στο σπιτι της και αν δεν της αρεσει να φυγει απο εκει .απο εκεινη την στιγμη η μητερα μου ονομαστικε αντροχοριστρα ελεινη κακος ανθρωπος ,καθε μερα στο μοναστηρι γυνοταν δικαστηριο της ελεγαν να προσεχει γιατι θα την στηλουν σπιτι της ,πηγαμε για προσκηνημα στην τηνο επρεπε να κοιμηθουμε στην αυλη μεχρι να ξημερωση να ανοιξη η εκλησσια εκεινος την εδιωξε απο κοντα μας να παει οσο πιο μακρια γινεται απο εμας εγω πικραθηκα οσο ποτε μετα απο αρκετη ωρα καποιος αγνωστος φωναζε οτι μια κυρια ειναι ολομοναχη στο σκοταδι και κλαει και ζηταει την κορη της να παει στην τουαλετα ,της ελεγε οτι μονο αν θα φυγει θα γινει ιερας ….και αλλα πολλα να μην σας κουραζω αλλο εγω ζητησα και πηρα διαζυγιο στην διαρκεια εως οτου βγει το διαζυγιο εκανα μια σχεση για καλο επειτα αφου βγηκε το διαζυγιο ειχε τελιωσει και η σχεση γιατι ηταν λαθος και αυτη …μετα ακολουθησαν και αλλες γνωριμιες που κατελιγαν σε σχεσει αλλα οχι με αισιο τελος .εχουν περασει 11 χρονια απο τοτε δεν ξαναπαντρευτικα γιατι φοβαμαι οτι θα με αποβαλη ο κυριος ιησους χριστος απο τον παραδεισο και διοτι δεν ημουν τυχερη σε σωστους ανθρωπους .εγω ληπον επιτρεπεται να ξαναπαντρευτω εφοσον μου βρισκοταν στο μελον ενας καλος ανθρωπος να κανω οικογενεια ?????????????????

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.