Πού βρήκε ο Κάϊν την γυναίκα του;

Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: Κουσκουντάρης Παναγιώτης

COUNTRY: Ελλάδα – θεσ/νίκη

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας κύριε Οικονομίδη. Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μία βιβλική ερώτηση, την οποία κανείς ποτέ δεν μου απάντησε. Ούτε ο θεολόγος στο Λύκειο, ούτε και ο ιερέας της ενορίας μου. Στην Γένεσις κεφάλαιο 4 και χωρίο 17, βλέπουμε ότι πλέον στην γή, υπήρχε μονάχα ο Αδάμ, η Εύα και ο Καιν. Όμως «ξαφνικά», η Παλαιά Διαθήκη μας λέει ότ ι “εγνώρισε ο Καιν την γυναίκα αυτού και συνέλαβε και εγέννησε τον Ενώχ…..». Αυτή τη γυναίκα ποιός την γέννησε, ή μαλλον, ποιά; Αν η Εύα, με «αιμομιξία», η οποία συχωρήστε με, αλλά ήταν φυσιολογικό για την Παλαιά Διαθήκη, τότε θα έπρεπε να ήρθε σε επαφή, αρκετά νωρίς, με τον Αδάμ, τον Καιν ή τον Άβελ. Αλλά επειδή θα έπρεπε να είχε την ίδια ηλικία με τον Καιν, λογικά έκανε η Εύα και ακόμα ένα παιδί, με τον Αδάμ. Παρακαλώ σχολιάστε, διότι κανένας δεν μου δίνει εξήγηση, αλλά ούτε και η Παλαιά Διαθήκη. Αν τελικά έκανε η Εύα με τον Αδάμ κορίτσι, λογικά δεν θα έπρεπε να το αναφέρει η Γραφή; Ευχαριστώ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Παναγιώτη,

Η απορία σου αυτή, μπορώ να πω, είναι από τα πλέον ευνοούμενα ερωτήματα των χλευαστών της Βίβλου.

Κατ’ αρχήν, για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επεξήγηση, θα πρέπει να γνωρίσεις ότι, η Αγία Γραφή κάνει αναφορά μόνο στα κύρια πρόσωπα της γενεαλογίας. Δεν είναι απαραίτητο να μας αναφέρει πρόσωπα που δεν “παίζουν ρόλο” στην “σκηνή” που διαδραματίζεται την στιγμή της αναφοράς.

Για παράδειγμα, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, αναφερόμενος στην γενεαλογία των “προγόνων” του Χριστού, μας λέει ότι, “Ιωράμ δε εγέννησε τον Οζίαν” (Ματθαίος: α’ 8), όμως, μεταξύ των Ιωράμ και Οζία υπήρχαν και οι: Αχαζίας, Ιωάς και Αμασίας, κάτι που ο Ματθαίος παραλείπει. Μ’ αυτό θέλω να πω, ότι, η αναφορά της Βίβλου στον Αδάμ, Εύα και Κάϊν, δεν γίνεται για να μας δείξει μόνο αυτούς τους τρείς ως τις μόνες υπάρξεις πάνω στη γη μετά από την δημιουργία του ανθρώπου, αλλά για να εστιάσει στην περίπτωση του Κάϊν και Άβελ. Ο Αδάμ στην μακροχρόνια ζωή του (930 έτη), γέννησε “υιούς και θυγατέρες” που δέν κατονομάζονται στην Γραφή. Μία από αυτές τις θυγατέρες του Αδάμ, επήρε ο Κάϊν για γυναίκα του.

Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση, ότι, ενώ ο Κάϊν κατώκησε στην Νώδ, ανατολικά της Εδέμ, εκεί γνώρισε και την γυναίκα του, διότι το σχετικό εδάφιο της Βίβλου, είναι το εξής:

“Εξήλθεν ο Κάϊν από προσώπου του κυρίου, και κατώκησεν εν τη γη Νώδ, προς ανατολάς της Εδέμ. Εγνώρισε (το κείμενο λέει “έγνω“) δε ο Κάϊν την γυναίκα αυτού και συνέλαβε, και γέννησε τον Ενώχ” (Γένεσις: δ’ 16-17).

Η σημασία του “Εγνώρισε” (έγνω) είναι ότι ήλθε σε σαρκική επαφή με την γυναίκα του, και αυτή συνέλαβε. Παρόμοια φρασεολογία συναντάμε και στόν Αδάμ με την Εύα μετά από την δολοφονία τού Άβελ, όπου διαβάζουμε:

“Εγνώρισε δε πάλιν ο Αδάμ την γυναίκα αυτού, και εγέννησεν υιόν, και εκάλεσε το όνομα αυτού Σηθ” (Γένεση: δ’25).

Χωρίς αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι, ο Κάϊν ήταν παντρεμένος με την αδελφή του (μιά από τις θυγατέρες του Αδάμ), πριν κατοικήσει στην γη Νώδ.

Η εντολή του Θεού, “Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε” τους έδινε το ελεύθερο να αναπαραγάγουν το ανθρώπινο είδος με τις αδελφές τους, κάτι που -εφ’ όσον επήλθε το ποθητό αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού- απαγορεύτηκε ρητά στην συνέχεια. Σε μεταγενέστερο χρόνο βλέπουμε και τον Αβραάμ να παντρεύεται την ετεροθαλή αδελφή του (Γένεσις: κ’ 12).

Η απάντηση στην ερώτηση σου, είναι ότι, η γυναίκα του Κάϊν ήταν μιά από τις αδελφές του.

 
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.
 
Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ