Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 
NAME: ΝΕΚΤΑΡΙΑ
COUNTRY: ΚΥΠΡΟΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΕΙΣ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητή Νεκταρία,
 
Ο λαός της Σαμάρειας είναι υπαρκτός. Μας αναφέρεται στην ομώνυμη παραβολή του Ιησού Χριστού γνωστή ως “ο καλός Σαμαρείτης” (Λουκάς: ι’ 33), καθώς και στην περίπτωση της Σαμαρείτιδας γυναίκας στό πηγάδι που συνομίλησε με τόν Ιησού. Και η Παλαιά Διαθήκη μας κάνει γνωστή την ύπαρξη του λαού αυτού.
 
Μια αναφορά της Σαμάρειας από τον προφήτη Ησαΐα υπονοεί τον Ισραήλ, όπως το ίδιο κάνει και ο προφήτης Ωσηέ όπου αποδίδει την ίδια έννοια στον Ισραήλ, Εφραΐμ και Σαμάρεια. Αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα αυτή καταλήφθηκε από τις δέκα φυλές του Ισραήλ την εποχή του Ιεροβοάμ. Όταν κτίσθηκε η πόλις της Σαμάρειας, έγινε και η πρωτεύουσα της χώρας εκείνης. Το έτος 721 π.Χ., επήλθε η πτώση της Σαμάρειας και ο Σαργών μετέφερε τους κατοίκους της στην περιοχή της Βαβυλωνίας ενώ πληθυσμός από την Βαβυλωνία και την Συρία εγκαταστάθηκε στην Σαμάρεια. Η εγκατάσταση αυτή έγινε αιτία για ανάμιξη κάποιων εναπομεινάντων Ισραηλιτών με τους Βαβυλώνιους και Συρίους, και έτσι αποτέλεσαν την φυλή των Σαμαρειτών.
 
Δημιουργήθηκε μιά διαμάχη μεταξύ των Ισραηλιτών και Συρίων, όπου οι Σύριοι ήθελαν να επιβάλουν ως θρησκεία τους δικούς τους θεούς, αλλά επικράτησε τελικά η λατρεία του αληθινού Θεού της Βίβλου. Μεταξύ του λαού Ισραήλ και των Σαμαρειτών, υπήρχε έντονη αποστροφή, όπως διαβάζουμε και στην Καινή Διαθήκη. Αιτία της αποστροφής αυτής ήταν η συκοφαντία των Σαμαρειτών έναντι των Ιουδαίων, όταν ζήτησαν από τον Πέρση βασιλιά να αναγνωρισθούν ως Ιουδαίοι και να συμβάλουν στο κτίσιμο του Ναού, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους ιουδαίους, λέγοντες: “Ουδέν κοινόν εις εσάς και εις ημάς, ώστε να οικοδομήσητε οίκον εις τον Θεόν ημών”.
 
Οι Σαμαρείτες διέβαλαν τους Ιουδαίους στον βασιλιά ότι, με την οικοδόμηση του Ναού, θα ζημιωθεί το βασίλειο διότι θα χάσει φόρους και τελώνια, που δεν θα πληρώνουν οι Ιουδαίοι. Με την διαβολή τους αυτή, οι Σαμαρείτες έγιναν άσπονδοι εχθροί των Ιουδαίων, και εθεωρούντο “μίασμα και βδέλυγμα” και όποιος τους άγγιζε έπρεπε να υποβληθεί σε ειδικό καθαρισμό. Οι Σαμαρείτες από αντίδραση, έκτισαν δικό τους ναό στο όρος Γαριζίν τηρώντας και τον Μωσαϊκό νόμο. Διέδιδαν ότι, το πρώτο θυσιαστήριο που έκτισαν οι Ισραηλίτες με διαταγή του Μωυσή, ήταν στο όρος Γαριζίν και όχι στο όρος Εβάλ, όπου ήταν πράγματι. Η τελική όμως ρήξη των Σαμαρειτών και Ιουδαίων, έγινε το 200 π.Χ. διότι οι Σαμαρείτες κρατούσαν μεν τον νόμο, αλλά όχι και τους Προφήτες.
 
Τέλος, στην Μακκαβαιϊκή εποχή οι Σαμαρείτες υπέκυψαν, και ο ναός στο όρος Γαριζίν αφιερώθηκε στον Ξένιο Δία. Σήμερα είναι μια μικρή κοινότητα και διαμένουν στην πόλη “Ναβλούς” γνωστή και ως Συχέμ.
 
 
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.
 
Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.