Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Λαγκαδά μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την «ιερή κομπίνα» ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έγινε στο γυναικείο μοναστήρι Αναστάσεως του Κυρίου Εμμαούς, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Βασίλειο.

Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για τα κακουργήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που εμπίπτουν στην περίπτωση του ξεπλύματος χρήματος καθώς και στις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Ως εγκέφαλοι του σκανδάλου φέρονται δύο Αγιορείτες μοναχοί κι ένας δικηγόρος, για τους οποίους γίνεται λόγος στο πόρισμα των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ. Ο τρίτος ειδικός ανακριτής Θεσσαλονίκης μελετά ήδη τα στοιχεία της δικογραφίας, στην οποία εκτιμάται πως η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε πάνω από 3.000.000 ευρώ.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ αριθμεί 220 σελίδες, στις οποίες αναφέρεται λεπτομερώς το κόλπο που φέρονται να πραγματοποίησαν δύο μοναχοί μαζί με έναν δικηγόρο, με την ίδρυση offshore εταιρείας στη Λιβερία, η οποία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2007.

«Ο μοναχός Μ. με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης του ησυχαστηρίου προσέγγιζε πρόσωπα τα οποία εκκλησιάζονταν στο ησυχαστήριο ή είχαν πνευματική σχέση με τον ιερομόναχο Μ. και τους έπειθε να αγοράσουν αγροτεμάχια με τη λήψη δανείου στο όνομά τους, μέρος του οποίου με τη συνεργάτιδά του ιδιοποιήθηκε παρανόμως από τον δικαιούχο, δηλαδή το ησυχαστήριο Εμμαούς, αφού με χρήματα του ησυχαστηρίου εξοφλήθηκαν ή εξοφλούνται σταδιακά τα δάνεια των παρένθετων προσώπων» επισημαίνεται στο πόρισμα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε το 2008 από τους «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι κινήθηκαν μετά από σχετικές καταγγελίες που ανέφεραν ότι το μοναστήρι αγόραζε και πουλούσε ακίνητα σε κανονικές τιμές. Όμως στα συμβόλαια αναγράφονταν άλλες, πολύ υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να εισπράττονται πολύ μεγαλύτερα ποσά δανείων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε και μια αιφνιδιαστική επιχείρηση των ελεγκτών, που κατέληξε στην κατάσχεση όλων των εγγράφων των δανείων, τα οποία φυλάσσονταν στη Μονή Εμμαούς.

Η ηγουμένη του μοναστηριού υποστήριξε ότι έπεσε θέμα εξαπάτησης από επιτήδειους και στο πόρισμα δεν της αποδίδονται ευθύνες. Εντούτοις, η ίδια φέρεται να εμφανίζεται ότι κατέχει θέση μέλους της διοίκησης μιας εταιρείας από την οποία απώλεσαν χρήματα εκατοντάδες επενδυτές της Θεσσαλονίκης. Πάντως, η ηγουμένη υποστήριξε πως πλαστογραφήθηκε η υπογραφή της. Με το πόρισμα δεν αποδίδεται καμία ευθύνη στους υπαλλήλους των τραπεζών που εξέδωσαν τα δάνεια.

Η υπόθεση θα ερευνηθεί τώρα σε βάθος από τον γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν αποκλείεται να καλέσει τα επίμαχα πρόσωπα να καταθέσουν για την υπόθεση η οποία προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο. Οσο για τους κατοίκους της περιοχής Λαγκαδά, έχουν μείνει άναυδοι από την εξέλιξη της υπόθεσης και δεν μπορούν να πιστέψουν πως η «ιερή κομπίνα» έγινε μέσω της Μονής Εμμαούς.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΒΟΣ
πηγή espresso

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.