του Μιλτιάδη Καλογερόπουλου

 

Λουκάς 23: 34 Και ο Ιησούς έλεγε: Πατέρα, συγχώρεσέ τους· επειδή, δεν ξέρουν τι κάνουν.

Μιας και έχουμε δεχτεί το ακριβό αυτό δώρο της συγχώρεσης από το σταυρό, θα πρέπει να μένει μέσα στο αίμα μας, στις καρδίες μας και στον τρόπο ζωής. Γι΄ αυτό το λόγο συγχώρεση είναι το φρούτο που προμηθεύει την απόδειξη ότι οι χριστιανοί είναι αλλαγμένοι άνθρωποι. Το ασυγχώρητο πνεύμα σε δένει στο παρελθόν με τέτοιο τρόπο που σε κρατά εις το να ζήσεις ολοκληρωτικά στο παρόν, και να κουνηθείς ελεύθερα εις το μέλλον που ο Θεός έχει σχεδιάσει για σένα. Στη πραγματικότητα όχι μόνο σε δένει στο παρελθόν αλλά στα ποιο άσχημα σημεία του παρελθόντος που έπρεπε να ξεχάσεις. Πατέρα, συγχώρεσέ τους· επειδή, δεν ξέρουν τι κάνουν. Ίσως θα πρέπει να προσευχηθούμε, Πατέρα συγχώρεσέ μας διότι γνωρίζουμε τι κάνουμε , αλλά το κάνουμε, και όπως το πλήθος γύρω από το σταυρό να επικαλούμαστε άγνοια. Έχετε ακούσει πολλούς να λένε, πως μπορώ να συγχωρέσω κάποιον εάν δεν ζητήσει να τον συγχωρέσω; Κανένας δεν πήγε κάτω από το σταυρό να ζητήσει συγχώρεση. Αλλά τους συγχώρεσε.

Η συγχώρεση του Χριστού δεν ήταν φτηνή. Τι είδος συγχώρεσης που ο Χριστός φέρνει στη ζωή μας; Μια ριζική αλλαγή της καρδιάς.

Ο Ιησούς Χριστός άλλαξε την ζωή της Μαρίας της Μαγδαληνής. Όταν όλοι οι άλλοι την καταδίκαζαν.

 

Ι. Γιατί πρέπει να συγχωρώ ;

Α. Μια από τις αιτίες είναι ότι η πικρία και η επιθυμία για εκδίκηση κατακτά την ζωή μας. Κάποιος είπε το να κρατάς πικρία και μίσος εναντίον αυτών που σε έχουν βλάψει, είναι σαν να πυροβολείς τον εαυτόν σου για να κτυπήσεις τον εχθρό σου. Έτσι εμείς είμεθα οι χαμένοι. Βλέπετε η πικρία δεν παραμένει να επηριάζει ένα μέρος της ζωής μας, αλλά εξαπλώνεται σε άλλες θλιβερές καταστάσεις. Άνθρωποι με μίσος , εκδικητές δεν έχουν πολλούς φίλους. Θα ήθελες κάποιον φίλο που έχει μίσος και πικρία μέσα στην καρδιά του; Διανοητικά και φυσικά προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν όταν μισούμε. Η πικρία θα σου ανεβάσει την πίεση, θα σου χαλάσει το χωνευτικό σου σύστημα θα σου δώσει ulcers, ή θα κλονίσει το νευρικό σου σύστημα. Τα σώματα μας δεν έχουν δημιουργηθεί να βρίσκονται κάτω από συνεχείς πίεση ή τα διάφορα αισθήματα που η πικρία αφήνει .

Β. Η πικρία μπορεί να μας τραβήξει εις την αμαρτία. Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι ο Θεός μας κρατά υπεύθυνους για τις πράξεις μας, ανεξαιρέτως τι οι άλλοι μας έχουν κάνει. Πολλές φορές παίρνουμε την λανθασμένη ιδέα , ότι είμαστε δικαιωμένοι έναντι του άλλου όταν αυτό που μας έχουν κάνει είναι πολύ κακό. Ακούγεται κάπως έτσι : Τι περίμενες εγώ να κάνω; έπειτα απο αυτό που έκανε σε μένα; Ακούγεται πολύ πειστικά κυρίως όταν η λαμπρότητα του κακού είναι μεγάλο: Τέτοια σκέψης είναι λάθος. Ο Ιησούς Χριστός είπε: Αγαπάτε τους εχθρούς σας, προσεύχεστε για αυτούς που σας καταριόνται. Ο Παύλος λέει : Ποτέ μην παίρνεις εσύ την εκδίκηση αλλά άφησε την στο Θεό.

Η συγχώρεση είναι απαραίτητη πρέπει να συγχωρούμε. Εάν δεν συγχωρούμε αυτό θα κοστίσει την σωτηρία μας. Ο Κύριος το θέμα το ξεκαθάρισε πολύ καλά για εμάς στο κατά Ματθαίο ευαγγέλιο κεφ. 6: 14-15 : « Εάν συγχωρήσετε εις τους ανθρώπους τα πταίσματα αυτών, θέλει συγχωρήσει και εις εσάς Ο πατήρ σας ο ουράνιος.

Εάν όμως δεν συγχωρήστε εις τους ανθρώπους πταίσματα αυτών, ουδέ ο πατήρ σας θέλει συγχωρήσει τα πταίσματα σας.» Κοιτάξτε το εδάφιο 12, Υπάρχει μια μικρή διαφορά στην διατύπωση του αιτήματος αυτού από το Ματθαίο και το Λουκά. Στο Ματθαίο ς’12 διαβάζουμε: «και συγχώρησον εις ημάς τάς αμαρτίας ημών, καθώς και ημείς συγχωρούμε εις τους αμαρτάνοντας εις ημάς ».Ο σύνδεσμος « καθώς «, ή « ως « στο αρχαίο κείμενο, δεν είναι συμπτωματικός. Δε σημαίνει το λόγο για τον οποίον θα πρέπει να μας συγχωρήσει ο Θεός. Δε ζητάμε από το Θεό να μας συγχωρήσει για το λόγο και μόνο ότι συγχωρούμε και εμείς τους συνανθρώπους μας. Ο Θεός συγχωρεί, γιατί είναι η φύση Του να συγχωρεί. Το δεύτερο μέρος του αιτήματος αυτού δεν το μετατρέπει σε μία προσευχή αυτοδικαίωσης. Δε θέτουμε εμείς το παράδειγμα στο Θεό με τη δική μας συγχωρητικότητα. Το συγχωρητικό μας πνεύμα δεν είναι κάτι, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς το σκοπό να κερδίσουμε τη συγχώρηση του Θεού. Δεν υπάρχει τίποτε απολύτως που μπορούμε να κάνουμε , για να γίνουμε άξιοι της συγχώρησης Του.

Αυτό που εννοούμε λοιπόν , όταν προσευχόμαστε: « καθώς ημείς συγχωρούμε εις τους αμαρτάνοντας εις ημάς «, είναι , ότι έχουμε καθήκον να συγχωρούμε τους άλλους, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου προς εμάς. Ομολογούμε με το αίτημα αυτό, ότι αν δεν είμαστε πρόθυμοι να εκπληρώσουμε την προϋπόθεση αυτή της συγχώρησης των άλλων, η προσευχή μας να μας συγχωρέσει ο Θεός, γίνεται μια υποκριτική ενέργεια, καταντάει κίβδηλη και αποτελεί μια ματαιοπονία.

O George Herbert έγραψε: Αυτός που δεν μπορεί να συγχωρήσει άλλους, σπάζει την γέφυρα που ο ίδιος θα πρέπει να περάσει για να φτάσει στον ουρανό. Η απλή αλήθεια είναι αυτή: Εάν δεν συγχωρήσεις , δεν μπορείς να πας στον ουρανό.

 

ΙΙ. Τι είναι συγχώρεση

Η λέξει συγχωρώ σημαίνει σύμφωνα με το λεξικό: απαλλάσσω κάποιον από το βάρος αμαρτήματος ή σφάλματος, δίνω τη συγνώμη μου. Η συγχώρηση είναι ένα από τα ποιο δύσκολα πράγματα που ο Κύριος μας καλεί να κάνουμε.

Α. Η συγχώρηση έχει κόστος: Κόστισε στον Κύριο μας.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει! Θα πρέπει να συγχωρήσω κάποιον που δεν αναγνωρίζει το λάθος του , αλλά ούτε ζητά συγνώμη ; Ακούστε τι λέει ο λόγος του Θεού.

« Προσέχετε εις εαυτούς. Εάν δε ο αδελφός σου αμαρτήσει εις σε, επίπληξον αυτόν και εάν μετανοήσει, συγχώρησε αυτόν. Και εάν επτάκις της ημέρας αμαρτήσει εις σε , και επτάκις της ημέρας επιστρέψει προς σε, λέγων , μετανοώ , θέλεις συγχωρήσει αυτόν.»{Λουκά : 17:3-4}

Κοιτάξτε προσεχτικά στις πράξεις των αποστόλων Κεφ. 2: 22, εδώ βλέπουμε το Πέτρο κάτω από την επιρροή του Αγίου Πνεύματος, να τους υποδεικνύει ότι είναι ένοχοι που σταύρωσαν τον Χριστό. Δεν είναι συχωρεμένοι έως ότου μετανοήσουν . Αυτοί που δεν μετανόησαν δεν συχωρέθηκαν.

Ας δούμε τον πατέρα εκείνο που συγχώρησε το γιο του ,και τον επανέφερε στην οικογένεια. Ήταν τότε που ο γιος του είπε :Πάτερ , ήμαρτον εις τον ουρανό και ενώπιον σου, και δεν είμαι άξιος να ονομασθώ υιός σου. « Λουκά 15: 21 « Δεν ζήτησε συγνώμη όταν ζούσε με τα γουρούνια. Ο χριστιανός αποκτά την συγχώρηση όταν μετανοήσει για το κακό που έκανε.

Μήπως, αυτό εννοεί ότι μπορώ να μισώ και να έχω πικρία για κάποιον που μου έκανε κακό , έως ότου μετανοήσει ; Όχι ! ο Απ. Παύλος λέει να μην παίρνουμε τη δική μας εκδίκηση , αγαπητοί μου αλλά να την αφήνουμε στο Θεό. Γράφοντας ο Παύλος στον Τιμόθεο, λέει, « Ο Αλέξανδρος ο χαλκεύς πολλά κακά μου έκανε Ο Κύριος να αποδώσει εις αυτόν κατά τα έργα αυτού. « Β’ Τιμοθέου 4 : 14.»

Όταν κάποιος αρνείται να μετανοήσει για αυτό που έχει κάνει , θα πρέπει να φέρουμε την υπόθεση στον Θεό. Τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς όμως ; Ο Ιησούς χριστός λέει, αγαπάτε τους εχθρούς σας , και προσεύχεστε για αυτούς που σας καταδιώκουν . « Ματθαίου 5:44 «

Στο κατά Λουκά ευαγγέλιο κεφάλαιο 6:28 διαβάζουμε, ευλογείτε εκείνους οίτινες σας καταρώνται. Και προσεύχεστε υπέρ εκείνων οίτινες σας βλάπτουσιν.

Γ. Ο Χριστός μας έδειξε τον τρόπο της συγχώρησης . Πλήρωσε για σένα και για μένα για την δική μας αμαρτία , να συγχωρηθούμε από τις ανομίες μας και τις παραβάσεις μας. Μήπως αξίζαμε μια τέτοια αγάπη ; και όμως ο Θεός το έκανε. Θέλει τώρα και εμείς να κάνουμε το ίδιο να συγχωρούμε τους άλλους.

Θυμάστε την ιστορία για τον ασυγχώρητο δούλο ; « Ματθαίου 18:23-35» Όταν ο δούλος αυτός παρακαλούσε για συγχώρηση ο Κύριος τον σπλαγχνίσθηκε και του χάρισε το χρέος . Ενώ αυτός πάει έξω και απαιτεί να πληρωθεί από τον δούλο που του χρωστούσε Κανά δύο βδομάδες μεροκάματο. Όταν ο δούλος τον παρακαλούσε το αρνήθηκε και τον πέταξε στην φυλακή. Θυμάστε τον θυμό του Κυρίου εκείνου ; Έτσι αγαπητοί μου αισθάνεται ο Κύριος μας όταν εμείς δεν συγχωρούμε τους άλλους. Κόστισε του Θεού , τη ζωή του γιου του για να συγχωρήσει εμένα και εσένα.

Αδελφέ μου μήπως ζεις με ασυγχώρητο πνεύμα ; Εάν ναι , τότε θα πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είσαι εις το δρόμο για τον ουρανό. Εκτός και μετανοήσεις και συγχωρήσεις .

 

ΙΙΙ. Πώς μπορούμε να συγχωρούμε ;

Το κλειδί για να μάθουμε πώς να συγχωρούμε , είναι να μάθουμε πως ο Θεός έχει συγχωρήσει εμάς. Θα ήθελα να ανοίξετε στον Ιερεμία 31:34β κοιτάξτε σε αυτό το εδάφιο πως ο Θεός συγχωράει εμάς.

« Γνωρίσατε τον Κύριο διότι πάντες ούτοι θέλουσιν με γνωρίζει, από μικρού αυτών έως μεγάλου αυτών , λέγει Κύριος διότι θέλω συγχωρήσει την ανομία αυτών και την αμαρτία αυτών δεν θέλω ενθυμείσθε πλέον. «

Κοιτάξτε στον Ησαία 43: 25 « Εγώ , εγώ είμαι όστις εξαλείφω τάς παραβάσεις σου ένεκεν εμού, και δεν θέλω ενθυμηθεί τάς αμαρτίας σου.» Η Γραφή λέει ότι ο Θεός μας υποσχέθηκε ότι δεν θα ενθυμηθεί τις αμαρτίες μας. Η λέξη ενθυμηθεί είναι η εβραϊκή λέξη ZAKAR. Που σημαίνει δεν θα την αναφέρω. Ο Κύριος μας δεν ξεχνά . Αλλά υπόσχεται ότι δεν θα φέρει στην επιφάνεια την αμαρτία μας ξανά για τον Κύριο είναι θαμμένη.

Είναι κάποιος που πρέπει να συγχωρέσεις ; Κάποιον που σε έχει στενοχωρήσει τρομερά και υπάρχει πικρία δυσαρέσκεια ανησυχία μέσα εις την καρδιά σου. Μην το αφήσεις να κοντρολάρει την ζωή σου, συγχώρεσε τον. Φίλε μου πρέπει να το αφήσεις . Εάν δεν συγχωρήσεις ούτε ο Κύριος θα συγχωρήσει εσένα.

Ο κύριος ήλθε να γιατρέψει τους συντετριμμένους την καρδία, να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους , να ανοίξει τις πόρτες των φυλακών. « Ησαίας ξα’ 61:1 « Πιστεύω ο εχθρός μας κρατάει δεμένους και στο σκοτάδι , όταν ο Κύριος έχει τον τρόπο να μας ελευθερώσει, και η συγχώρηση είναι διαθέσιμη. Ο Θεός στο βιβλίο του Ωσηέ λέει : « Ο λαός μου ηφανίσθη δι έλλειψιν γνώσεως. “ΩΣΗΕ 4:6 ”

Η συγχώρηση είναι εκλογή : Στο βιβλίο του Ματθαίου 16:19 διαβάζουμε: Και θέλω σοι δώσει τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών και ό,τι εάν δέσεις επί της γης, θέλει είσθε δεδεμένον εν τοις ουρανοίς , και ό,τι εάν λύσης επί της γης , θέλει είσθε λελυμένον εν τοις ουρανοίς. Είναι καιρός να πάρουμε τα κλειδιά και να ξεκλειδώσουμε , τον πόνο, την πικρία ,την δυσαρέσκεια ,την αντιζηλία , καιρός να συγχωρήσουμε τον αδελφό μας , τους γονείς μας , φίλους , συγγενείς κλπ. Μην δίνεις τα κλειδιά στο σατανά. Οτιδήποτε κρατάμε σφιχτά κλεισμένο στα χέρια μας, μας κάνει σκλάβο του. Οτιδήποτε διοχετεύεται από τα χέρια μας προς τους άλλους, γίνεται όργανο που φανερώνει τη χριστομορφία μας.

Μακάριοι οι ελεήμονες διότι αυτοί θέλουσιν ελεηθεί. « Ματθαίου 5:7»

 

Τρία κλειδιά της συγχώρεσης

1: Να συγχωρήσουμε τις καταστάσεις γύρω μας.

2. Να συγχωρέσουμε τους ανθρώπους.

3. Να συγχωρέσουμε τον εαυτόν μας.

 

Υπάρχει ένας νόμος. Ότι σπείρει ο άνθρωπος τούτο θέλει θερίσει. Γαλάτες 6:7

Ματθαίου 18:21-22 Τότε, αφού τον πλησίασε ο Πέτρος, είπε: Κύριε, πόσες φορές αν ο αδελφός μου αμαρτήσει σε μένα, θα τον συγχωρήσω; Μέχρι επτά φορές;

22) Ο Ιησούς λέει σ’ αυτόν: Δεν σου λέω μέχρι επτά φορές, αλλά μέχρι 70 φορές επτά.

Να συγχωρούμε 490 φόρες κατά την διάρκεια 16 ωρών την ήμερα 30 φορές την ώρα.

Θέλεις να ζεις ελεύθερος και νικητής; Άρχισε να συγχωρείς.

Εφεσίους 4:31-32

Κάθε πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και βλασφημία, ας αφαιρεθεί από σας με κάθε κακία·

32) γίνεστε δε, ο ένας στον άλλον, χρήσιμοι, εύσπλαχνοι, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, όπως και ο Θεός συγχώρησε εσάς διαμέσου του Χριστού.

=========================

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.