ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ… ΡΑΣΟΦΟΡΩΝ…!
Και πάλι “μεγαλούργησαν οι παπάδες:

Κομπίνα με “φιλανθρωπίες” για φοροαπαλλαγή

Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή με πλαστές αποδείξεις που χορηγούσαν μοναστήρια και ιερείς σε ιδιώτες, έχουν ανακαλύψει τα «λαγωνικά» του ΣΔΟΕ.

Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες παρουσίαζαν στις φορολογικές δηλώσεις τους μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωρεές σε μοναστήρια και εκκλησίες, λαμβάνοντας μεγάλες επιστροφές φόρου ή απαλλάσσονταν από την καταβολή του.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται εμπρός σε έναν «ωκεανό», όπως τον χαρακτηρίζουν, πλαστών βεβαιώσεων για δωρεές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αυτή τη φορά στην Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα, είχε αποκαλυφθεί παρόμοιο κύκλωμα που χορηγούσε ψευδείς βεβαιώσεις στην Πάτρα, στην Λάρισα και στα Φάρσαλα.

Η απάτη απέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά στους επιτήδειους, καθώς τα ποσά των χρηματικών δωρεών προς ιερούς ναούς και μοναστήρια εντάσσονται στις φοροαπαλλαγές και εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με εισόδημα 80.000 ευρώ το 2008 υπέβαλε αποδείξεις για δωρεές ύψους 20.000 ευρώ, αυτόματα θα είχε μείωση φόρου της τάξης των 8.000 ευρώ, καθώς η έκπτωση για τις συγκεκριμένες δαπάνες αρχικά ήταν της τάξης του 40%.

Σύμφωνα με την σημερινή νομοθεσία, μόνο το 10% του ποσού των δωρεών αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος. Δηλαδή για δωρεά ύψους 5.000 ευρώ ο δωρητής θα έχει έκπτωση 500 ευρώ από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Κυκλοφορούσαν με το μπλοκάκι στην τσέπη.

Ενδεικτικό της έκτασης που έχει λάβει το φαινόμενο, αποτελεί περίπτωση ιερέα ο οποίος σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, είχε πάντα μαζί του το διπλότυπο μπλοκ και εξέδιδε με το… αζημίωτο αποδείξεις σε όποιον του ζητούσε, για δωρεές που δεν έγιναν ποτέ, ή ήταν κατά πολύ μικρότερες από το αναγραφόμενο ποσό.

Σε μία άλλη περίπτωση, που αφορούσε δωρεά ύψους 50.000 ευρώ, απεδείχθη ότι ο δήθεν δωρητής δεν είχε καταβάλλει ούτε ένα ευρώ. Πάμπολες είναι οι περιπτώσεις, όπου για δωρεές ύψους μερικών εκατοντάδων ευρώ εκδίδονταν αποδείξεις χιλιάδων ή και δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε μία εκκλησία της Κεντρικής Ελλάδας εξέδωσε απόδειξη για δωρεά πιστού ύψους 20.000 ευρώ, ενώ έπειτα από τον έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι ο φορολογούμενος είχε καταβάλει μόνο 300 ευρώ.

Οι έρευνες των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών απέδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος των δήθεν δωρεών δεν είχαν καν καταγραφεί στα βιβλία των ενοριών, ωστόσο κόπηκαν κανονικά βεβαιώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πάτρα και τη Λάρισα, οι έλεγχοι της Εφορίας συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες και έχουν αποσταλεί «ραβασάκια» της Εφορίας σε πάνω από 60 εμπλεκόμενους για να καταβάλλουν πρόσθετο φόρο και πρόστιμα για ανακριβή δήλωση εισοδήματος.

Στη Λάρισα πάνω από 45 άτομα φέρονται αναμεμειγμένα σε κύκλωμα που παρείχε βεβαιώσεις με το ύψος της φοροδιαφυγής να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ και δύο ιερείς έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στο κύκλωμα φέρονται μπλεγμένοι δεκάδες έμποροι, επιχειρηματίες, βιομήχανοι και δικηγόροι.

Η ίδια απάτη σε σωματεία και ιδρύματα.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και οι δωρεές στο Δημόσιο, αθλητικά σωματεία, μη κερδοσκοπικά και κοινωφελή ιδρύματα, νοσοκομεία, ΑΕΙ και άλλους φορείς και οργανισμούς, καθώς έχουν διαπιστωθεί υπερτιμολογήσεις, πλασματικά τιμολόγια και τραπεζικές καταθέσεις.

Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στις χρηματικές δωρεές που εκπίπτουν από την Εφορία και αφορούν μεταξύ άλλων δωρεές στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα κ.ά.

πηγή: zougla.gr

Γ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.