Τά αβάπτιστα παιδάκια μπορούν να παίρνουν Θεία Κοινωνία;

Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: δημητρης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: ευχαριστω για τις απαντησεις σας, οι οποιες ειναι κατανοητες και γραφικες.

Πειτε μου τα παιδακια που δεν εχουν βαφτιστει, μπορουν να παιρνουν θεια κοινωνια;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Δημήτρη,

Η Θεία κοινωνία/ο Δείπνος του Κυρίου, έχει θεσπιστεί από τον ίδιο τον Σωτήρα του κόσμου, τον ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ. Την ώρα του Δείπνου ο Κύριος έκανε το εξής:

“Και λαβών το ποτήριον, ευχαρίστησε και είπε· Λάβετε τούτο και διαμοιράσατε εις αλλήλους… Και λαβών άρτον, ευχαριστήσας έκοψε και έδωκεν εις αυτούς, λέγων· Τούτο είναι το σώμα μου το υπέρ υμών διδόμενον· τούτο κάμνετε εις την ιδικήν μου ανάμνησιν (Λουκάς: κβ’ 17-19).

Με τα λόγια αυτά του Κυρίου, είναι φανερό ότι, ο συμμετέχων στην τελετή αυτή του Δείπνου, συμμετέχει για να καταγγείλει τον θάνατο του Χριστού, με πλήρη συνείδηση της πράξεως του, και ελέγχοντας την καρδιά του αν στέκεται σωστά ενώπιον του Θεού, για να μη πάρει κατάκριση, όπως ο Απόστολος Παύλος προειδοποιεί στην Πρώτη επιστολή του προς Κορινθίους: ια΄26-29, λέγοντας:

“Διότι οσάκις αν τρώγητε τον άρτον τούτον και πίνητε το ποτήριον τούτο, τον θάνατον του Κυρίου καταγγέλλετε, μέχρι της ελεύσεως αυτού. Ώστε όστις τρώγη τον άρτον τούτον ή πίνη το ποτήριον του Κυρίου αναξίως, ένοχος θέλει είσθαι του σώματος και αίματος του Κυρίου. Ας δοκιμάζη δε εαυτόν ο άνθρωπος, και ούτως ας τρώγη εκ του άρτου και ας πίνη εκ του ποτηρίου· διότι ο τρώγων και πίνων αναξίως τρώγει και πίνει κατάκρισιν εις εαυτόν, μη διακρίνων το σώμα του Κυρίου”.

Ο άνθρωπος πρέπει να δοκιμάζει τον εαυτό του πρώτα, αν είναι καθαρός από αμαρτία, και μετά να συμμετέχει στον Δείπνο του Κυρίου για να καταγγείλει τον θάνατο Του. Μπορεί το νήπιο να τα κάνει αυτά; ΟΧΙ. Δεν συστήνει ο Λόγος του Θεού τέτοιες συμμετοχές ανθρώπων – ασχέτως την ηλικία τους – που δεν γνωρίζουν προσωπικά τον Κύριο. Το νήπιο δεν έχει συνείδηση της πράξεως του και ο ιερέας που το κάνει συμμέτοχο στην τράπεζα του Κυρίου, το κάνει τελετουργικά, αποδίδοντας στην πράξη αυτή υπερφυσικές – αν όχι “μαγικές” – ιδιότητες.

Νήπια κοινωνούν οι ιερείς της Ορθοδόξου και Καθολικής Εκκλησίας. Σε εκκλησίες Ευαγγελικές – που ορθοτομούν τον Λόγο του Θεού – τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει.

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

2 Responses to Τά αβάπτιστα παιδάκια μπορούν να παίρνουν Θεία Κοινωνία;