Τα “Δέκατα” τού μισθού πρέπει να δίδονται στην εκκλησία;

Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 
NAME: ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πειτε μου σας παρακαλω, πρεπει να δινουμε δεκατα του μισθου μας, ως συνεισφορες, η να προσφερουμε χρηματα αναλογα πως αισθανομαστε καθε φορα. τι λεει η αγια γραφη;
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Δημήτρη,

Χαίρομαι που ρωτάς και πάλι, και μάλιστα για θέματα, που κατά κάποιον τρόπο δεν βρίσκει σύμφωνες μεταξύ τους κάποιες Ευαγγελικές Εκκλησίες, που ασχολούνται με την μελέτη της Βίβλου. Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησίες δέν έχουν τέτοιο πρόβλημα, (η πρώτη το επιβάλει) διότι αρκούνται στο τελετουργικό τους μάλλον, παρά στην μελέτη των Γραφών. Λυπάμαι που το λέω αυτό.

Όσον αφορά τα δέκατα, πρέπει να γνωρίζουμε πώς και γιατί επιβλήθηκαν. Είναι Εβραϊκό σύστημα που καθιερώθηκε με τον Μωσαϊκό νόμο, όπου κάθε Ισραηλίτης έπρεπε να προσφέρει το 10% από τα όποια εισοδήματα του, στον Κύριο. Για πρώτη φορά όμως, αναφορά για τα δέκατα έχουμε στο βιβλίο της Γένεσις: ιδ΄20, όπου ο Άβραμ, αργότερα Αβραάμ, ένας μη Εβραίος, πρόσφερε δέκατο στον Θεό από τα εισοδήματα του.

Αργότερα, όταν ο λαός Ισραήλ κληρονόμησε την γη της επαγγελίας, μία φυλή από τις 12, η φυλή του Λευΐ, δεν πήρε κληρονομιά και ο Θεός διέταξε στις υπόλοιπες 11 φυλές, να αποδεκατίζουν τα εισοδήματα τους και να τα προσφέρουν στην Ιερατική φυλή του Λευΐ, τους γνωστούς μας Λευΐτες. Οι Λευΐτες το δέκατο που έπαιρναν, το αποδεκάτιζαν με την σειρά τους και το πρόσφεραν στους Ιερείς της φυλής τους. Αυτό ίσχυε για την Παλαιά Διαθήκη.

Στην Καινή Διαθήκη, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για Δέκατα, διότι δεν υπάρχει και Ιερατείο, αφού καταργήθηκε με την Θυσία του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Κατά συνέπεια, είναι άστοχος ο ισχυρισμός όσων Εκκλησιών επιβάλουν τα δέκατα ως προσφορά στον Κύριο.

Στο θέμα αυτό ο Απόστολος Παύλος παρακαλεί τις Εκκλησίες του Χριστού, να προσφέρουν “ότι αν ευπορούν” (Α΄ Κορινθίους: ις’ 2), δηλαδή ότι μπορούν για τις ανάγκες των ανήμπορων αδελφών, και των φτωχών ανθρώπων. Και στην Β΄ Κορινθίους: θ΄7, μας το διευκρινίζει λέγοντας,

” Έκαστος κατά την προαίρεσιν της καρδίας αυτού, ουχί με λύπην ή εξ ανάγκης· διότι τον ιλαρόν δότην αγαπά ο Θεός”.

Σήμερα οι Εκκλησίες που απαιτούν το Δέκατο, είναι και οι περισσότερο πλούσιες. Σύμπτωση;;;

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ