Όργανα μουσικά στην Εκκλησία. Επιτρέπονται;

Ερωτήσεις αναγνωστών και οι απαντήσεις μας.

 

NAME: δημητρης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: πειτε μου σας παρακαλω γιατι καποιοι δεχονται οργανα στην λατρεια, και καποιοι οχι; Τι λεει η γραφη; Ειναι αμαρτια να υμνουμε με οργανα;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Δημήτρη,

Ο Άγιος Λόγος του Θεού, μας δίνει πάμπολλες αποδείξεις για την χρήση μουσικών οργάνων ως συνοδεία στην υμνωδία προς τον Θεό. Μερικά μέρη από την Αγία Γραφή είναι και τα ακόλουθα:

Και είπεν ο Δαβίδ προς τους αρχηγούς των Λευϊτών να στήσωσι τους αδελφούς αυτών τους ψαλτωδούς με όργανα μουσικά, ψαλτήρια και κιθάρας και κύμβαλα, διά να ηχώσιν υψόνοντες φωνήν εν ευφροσύνη. (Α’ Χρονικών: ιε΄ 16)

 Και τέσσαρες χιλιάδες πυλωροί· και τέσσαρες χιλιάδες υμνούντες τον Κύριον, με τα όργανα, τα οποία έκαμα, είπεν ο Δαβίδ, διά να υμνώσι τον Κύριον. (Α΄Χρονικών: κγ΄ 5)

και ύμνουν οι Λευΐται και οι ιερείς τον Κύριον καθ’ εκάστην ημέραν, τον Κύριον, με όργανα δυνατά. (Β’ Χρονικών: λ΄21)

Ψάλλετε εις αυτόν άσμα νέον· καλώς σημαίνετε τα όργανά σας εν αλαλαγμώ. (Ψαλμοί: λγ΄3)

Προεπορεύοντο οι ψάλται· κατόπιν οι παίζοντες όργανα, εν τω μέσω νεάνιδες τυμπανίστριαι. (Ψαλμοί: ξη΄ 25),

και πολλά ακόμη εδάφια που θα γίνει – ίσως – κουραστικό να αναφέρω.

Ναι, ο Λόγος του Θεού υποστηρίζει την ύπαρξη μουσικών οργάνων στην Εκκλησία, όχι υποχρεωτικά αλλά προαιρετικά. Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, – σήμερα – η μουσική υμνωδία έχασε κάπως τον αρχικό της σκοπό. Πρώτα η μουσική ήταν για την Δόξα του Θεού, και ήταν από καρδιάς. Ήταν το ξεχείλισμα της ψυχής προς τον Θεό. Σήμερα προστέθηκε η επιδεικτική καλλιφωνία, το εγώ, ο ανταγωνισμός, και σε κάποιες “φευγάτες” εκκλησίες η εξαλλοσύνη, παρέα με την παραφροσύνη, με τα ντράμς και τους ξέφρενους αλαλαγμούς, και τους κουνιστούς χορούς ή σκανδαλιστικούς αν προτιμάς, με το πρόσχημα της λατρείας.

Την τάξη και την απλότητα αποδέχεται ο Θεός.

Ένα όργανο που να συνοδεύει το εκκλησίασμα στην υμνωδία του προς τον Θεό, είναι πιο ευχάριστο στην ακοή μας, παρά η αποκρουστική και κακόγουστη παραφροσύνη τύπου ” Rock ” με το πρόσχημα της δήθεν έλκυσης της νεολαίας μέσα στις Εκκλησίες. Γι΄ αυτό -ίσως- κάποιες Εκκλησίες δεν δέχονται όργανα στην λατρεία τους. Αυτό πιστεύω αγαπητέ Δημήτρη, και αν δεν σε ικανοποίησε η απάντηση μου, σε παρακαλώ να επανέλθεις.

 

Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Με αγάπη Χριστού
Γιώργος Οικονομίδης
sporeas.gr
 
 
Για περισσότερες Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Δείτε την Κατηγορία μας:
 
ΡΩΤΑΤΕ καί ΑΠΑΝΤΑΜΕ
 
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

2 Responses to Όργανα μουσικά στην Εκκλησία. Επιτρέπονται;