Γράφει ο Γιώργος Σ. Κανταρτζής

Το σχόλιο μας αφιερώνεται σ’ ένα ιστορικό γεγονός που, ενώ άλλαξε τον κόσμο, είναι άγνωστο στην πατρίδα μας. Τον Φεβρουάριο 2007, στην Αγγλία γιορτάστηκε η επέτειος 200 χρόνων από την κατάργηση του δουλεμπορίου. Πολιτικοί, θρησκευτικοί άρχοντες και ο λαός της Βρετανίας εξέφρασαν ντροπή και λύπη για το επαίσχυντο δουλεμπόριο. Οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν σ’ ένα πρόσωπο που, αν και ασθενικός, πάλεψε σθεναρά, ενάντια στο δουλεμπόριο που ήταν συνυφασμένο με τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής εκείνης. Το όνομα του πρωτοστάτη: WILLIAM WILBERFORCE (Γουίλλιαμ Γουίλμπερφορς (Γ.Γ.)

Για 20 χρόνια νόμοι για την κατάργηση της δουλείας που έρχονταν στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτονταν. Η βραδιά της 23 Φεβρουαρίου 1807 ήταν διαφορετική. Ο ένας μετά τον άλλο, οι βουλευτές, επαινούσαν τον Γ.Γ. που αγωνίστηκε ενάντια στο δουλεμπόριο. Ο τελευταίος βουλευτής που μίλησε τον παρομοίασε με τον Ναπολέοντα. Στα λόγια αυτά όλοι οι βουλευτές χειροκρότησαν τον Γ.Γ. Ο νόμος ψηφίστηκε με 283 υπέρ και 16 κατά. Το 1832, ένα χρόνο πριν πεθάνει, έριξε τα μάτια του πίσω και είδε τις τρικυμίες και αρρώστιες που πέρασε και είπε, «το έλεός Σου και η αλήθεια Σου ας με προστατεύουν παντοτινά» (Ψαλμ. 40/11). Η φωτιά που άναψε στην Αγγλία εξαπλώθηκε στην Αμερική και σ’ όλον τον κόσμο. Ο Γ.Γ. ήταν ένας από τους πιο λαμπρούς πολιτικούς μεταρρυθμιστές της γενιάς του. Θα μπορούσε να γίνει και πρωθυπουργός!

Το 1785, σε ηλικία 26 ετών, κάτι δραματικό του συνέβη. Ο Θεός άνοιξε τα μάτια του και του έδειξε έναν άλλο κόσμο. Είδε αυτό που ο Ιησούς ονομάζει «βασιλεία των Ουρανών». Είδε πράγματα που ποτέ πριν δεν είχε δει. Συνειδητοποίησε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια , που δημιουργήθηκαν από τον Θεό και είναι ίσοι. Πίστευε ότι η δουλεία ήταν κακή, αποτέλεσμα της αμαρτίας. Ο αυθεντικός χριστιανισμός είχε διαστρεβλωθεί. Ήθελε οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο ζωής και ν’ ακολουθούν τις αιώνιες αλήθειες και αξίες της Βίβλου.

Κανένας πολιτικός δεν χρησιμοποίησε τη χριστιανική πίστη με τέτοια βαθιά αποτελέσματα που ευεργέτησαν όλη την ανθρωπότητα όσο αυτός. Ήταν ήρωας ηθικής. Παντρεύτηκε το 1797 και απέκτησαν 6 παιδιά. Οι πρόεδροι της Αμερικής Τζέφερσον και Λίνκολν τον επαίνεσαν ως ένα άνθρωπο έμπνευσης και παραδείγματος. Ο Λίνκολν έλεγε ότι κάθε παιδί στο σχολείο ήξερε το όνομα του. Ποιητές και συγγραφείς έπλεξαν το εγκώμιό του. Ο φιλέλληνας Βύρων τον ονόμασε «η ηθική Ουάσινγκτον της Αφρικής!» Ο πατέρας της τηλεγραφίας Σ. Μόρς είπε «όλη η ψυχή του έσκυψε να κάνει καλό στους συνανθρώπους του. Ούτε ένα λεπτό από τη ζωή του δεν πήγε χαμένο. Πάντα σχεδίαζε κάτι καλό. Μακάρι να είχαμε τέτοιους ανθρώπους. Δεν θα υπήρχε αντεκδίκηση και δεν θα χύνονταν αίμα αθώο».

Καταλυτική ήταν η σχέση του Γ.Γ. με τον πρώην καπετάνιο- δουλέμπορο, Τζών Νιούτον (Τ.Ν.), που έγινε μεγάλος χριστιανός και έγραψε τον αγαπητό σ’ όλον τον κόσμο ύμνο «Θαυμάσια Χάρις…». Ο  Τ.Ν. βρέθηκε κοντά του ως φορέας του ελέους του Θεού.

Ο Γ.Γ., μικρός έχασε τον πατέρα του και η μάνα του αρρώστησε σοβαρά. Δυο αδελφές πέθαναν νωρίς. ΄Ετσι έμενε με τον αδελφό του πατέρα του. Αυτός τον έφερε σε επαφή με πιστούς χριστιανούς. Αυτό δεν κράτησε πολύ. Η μητέρα του που επέζησε από την αρρώστα της, ήταν εναντίον των πιστών. Τους αποκαλούσε φανατικούς. Στο μεταξύ ο Τ.Ν. εξαφανίστηκε από τη ζωή του Γ.Γ. για 15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό έγινε ο Γ.Γ. έγινε σκεπτικιστής σε θέματα θρησκείας.

Ήταν 21 ετών όταν ψηφίστηκε βουλευτής. Σε ηλικία 25 ετών εκλέχτηκε βουλευτής μεγάλης περιφέρειας. Ήταν στενός φίλος του πρωθυπουργού της Αγγλίας Πητ. Όταν πήγε σε ταξίδι στην Ευρώπη πήρε μαζί του ένα βιβλίο της ξαδέρφης του: «Η άνοδος και η πορεία της θρησκείας στην ψυχή» του Doddridge . Πήρε μαζί του και την Καινή Διαθήκη στα ελληνικά, για να εξακριβώσει αν αυτά που έλεγε ο συγγραφέας ήταν αληθινά. Τα διάβασε όλα με επιμέλεια. Ο φίλος του Τ.Ν. ποτέ δεν έπαψε να προσεύχεται γι’ αυτόν. Όταν ο Γ. Γ. επέστρεψε από την περιοδεία του στην Ευρώπη δεν ήταν πια σκεπτικιστής. Είχε βαθιά πίστη στο χριστιανισμό και τα δόγματα της Βίβλου.

Ο Γ.Γ. τελικά έψαξε και βρήκε το φίλο του Τ. Νιούτον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τους αγώνες του, ιδιαίτερα τον επηρέασε στο θέμα του δουλεμπορίου. Ήταν μια πράξη «Θαυμάσιας Χάρης» που έσωσε πρώτα το δουλέμπορο Τ.Ν. και τον έκανε σοφό άνθρωπο του Θεού, που με τη σειρά του συμβούλεψε το νέο Γ.Γ. να μείνει στην πολιτική, γιατί ο Θεός θα τον χρησιμοποιούσε και θα τον έκανε πρωτεργάτη για την κατάργηση της δουλείας. Ο Τ.Ν. έγραψε στο φίλο του Κούπερ: «Κρίνω ότι ο Γ.Γ. είναι τώρα αποφασιστικά στη σωστή πορεία. Ελπίζω ο Κύριος θα τον κάνει ευλογία και ως χριστιανό και ως πολιτικό. Πόσο σπάνια αυτά τα δύο συμπίπτουν!» Ο Γ.Γ. κατάλαβε ότι είχε κλήση για κάτι μεγαλύτερο.

Τα επόμενα 47 χρόνια τα κατορθώματα του Γ.Γ. ήταν ασύλληπτα. Εκτός από την κατάργηση του δουλεμπορίου ανάπτυξε δραστηριότητα και σε πολλά άλλα μέτωπα. Στη Βρετανία ήταν μέλος τουλάχιστον σε 70 φιλανθρωπικά σωματεία. Βελτίωσε το εκπαιδευτικό σύστημα, συνέβαλε στην καλύτερη διαβίωση των φυλακισμένων. Έκανε μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Πρωτοστάτησε για τον περιορισμό ωρών εργασίας και στην καλυτέρευση συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια. Αγωνίστηκε για την καταστολή του εγκλήματος και συνέβαλε σημαντικά στην ηθική ανάκαμψη της κοινωνίας.

Παρ’ ότι καταργήθηκε το δουλεμπόριο με νομοθεσίες, στον 21ο αιώνα ανθούν και βασιλεύουν πολλά είδη δουλεμπορίου σε χειρότερες μορφές: σωματεμπόριο, ναρκωτικά, πώληση οργάνων σώματος… Και εκτός από την εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας, υπάρχουν δισεκατομμύρια συνάνθρωποι μας που θεληματικά αυτοί είναι δέσμιοι των διαφόρων παθών τους: τσιγάρο, ποτό, ναρκωτικά, σεξ, τζόγος…

Ο Γ.Γ. με την πίστη του στο Θεό, αφού γνώρισε τη θαυμάσια χάρη του Θεού, συνέβαλε δυναμικά στην απελευθέρωση των δούλων αλλά και στην απελευθέρωση της κοινωνίας από τις διάφορες μάστιγες της που την κατάτρυχαν. Και σήμερα η μόνη λύση για την απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου δουλεμπορίου και της σκλαβιάς των ποικίλων παθών μας είναι η ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΧΑΡΙΣ του Χριστού που αναγεννά και κάνει νέα δημιουργήματα τους ανθρώπους.

Στο εξωτερικό ήδη άρχισε η προβολή της ταινίας AMAZING GRACE (ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΧΑΡΙΣ) με τη ζωή του Γουίλμπερφορς. Όταν διαβάζετε τις γραμμές αυτές ίσως η ταινία να παίζεται και στην Ελλάδα. Αυτήν μπορείτε να την δείτε, γιατί κάτι καλό θα αποκομίσετε.

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.