«Σιώπα, υποκριτή, ξανασταυρώνεις τον Χριστό. Γιατί δεν λες στον κόσμο την αλήθεια; Μια μέρα θα λογοδοτήσεις στον Θεό. Αυτόν δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις». Τα οργισμένα λόγια ψάλτριας με αποδέκτη τον μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεο τάραξαν το κατανυκτικό κλίμα μέσα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στη Μύρινα Λήμνου.

Το πρωτοφανές επεισόδιο διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της ακολουθίας της Μεγάλης Πέμπτης, αμέσως μετά το κήρυγμα του μητροπολίτη. Η ψάλτρια της Μητρόπολης επιτέθηκε φραστικά στον κ. Ιερόθεο χαρακτηρίζοντάς τον «υποκριτή» και λέγοντάς του από μικροφώνου και σε έντονο τόνο ότι η συμπεριφορά του απέναντι στην ίδια και την οικογένειά της ήταν χείριστη.

Όπως ισχυρίζεται στην «Espresso» η κ. Αλέκα, όλα άρχισαν πριν από δύο χρόνια όταν η κόρη της έπιασε δουλειά ως καθαρίστρια στο μητροπολιτικό μέγαρο.

«Είχα καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον μητροπολίτη. Κοιτούσε περίεργα την κόρη μου και της ζητούσε να πηγαίνει για δουλειά ακόμα και τα Σάββατα. Όλα αυτά μου φάνηκαν παράξενα κι έλεγα του παιδιού μου να αντιστέκεται και να τον ρωτάει για ποιο λόγο την ήθελε στο μέγαρο σαββατιάτικα. Με τα πολλά, η κόρη μου (37 χρόνων και παντρεμένη, με δύο παιδιά) μίλησε στον σύζυγό της. Αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί να του μιλήσουμε, αλλά εκείνος αρνήθηκε να μας συναντήσει. Εμείς επιμείναμε. Πήγαμε άλλες τρεις – τέσσερις φορές και ζητήσαμε ραντεβού για να συζητήσουμε μαζί του και να λυθεί το ζήτημα. Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε κουβέντα μαζί μας. Παρ’ όλα αυτά, συνέχιζε να τηλεφωνεί στο κινητό της κόρης μου και να της λέει ότι αν δεν έκανε ό,τι ήθελε εκείνος, θα της μαύριζε το όνομα. Είναι 74 χρόνων άνθρωπος. Τι ζητάει από μια νέα, παντρεμένη γυναίκα;»

Σύμφωνα πάντα με την ψάλτρια, τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά τη λειτουργία και τα Δώδεκα Ευαγγέλια, στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης άρχισε να μιλάει για το σατανά που έχει μπει ανάμεσά μας και τις παγίδες που στήνει.

«Έλεγε, μάλιστα, στους πιστούς να προσέχουν για να μην πάθουν ό,τι έπαθε εκείνος… Εγώ άρχισα να φουντώνω και μόλις εκείνος μπήκε στο Ιερό άρπαξα το μικρόφωνο και μίλησα έξω απ’ τα δόντια. “Πεφήμωσον, σιώπα” του είπα. “Ξανασταυρώνεις τον Χριστό. Γιατί κρύβεσαι; Γιατί δεν λες στον κόσμο την αλήθεια; Μια μέρα θα λογοδοτήσεις στον Θεό και αυτόν δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Δεν σε σηκώνουν πια τα νερά της Λήμνου. Υποκριτή”. Εκείνος δεν βγήκε από το Ιερό. Μιλιά δεν έβγαλε. Έφυγα μέσα στη σύγχυση και ύστερα από λίγη ώρα χτύπησε το τηλέφωνό μου και ένα μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής μού ανακοίνωσε την απόλυσή μου» λέει η γυναίκα και ξεσπάει σε λυγμούς.

Όπως μάλιστα συμπληρώνει, εργάζεται στην εκκλησία τριάντα χρόνια και για το λόγο αυτό συμβουλεύτηκε δικηγόρο: «Δεν γίνεται να με απολύσουν διά τηλεφώνου. Την επομένη επέστρεψα κανονικά στην εργασία μου, από όπου εξακολουθούν να θέλουν να με διώξουν».

Όσο για την παρενοχλούμενη κόρη της, η κ. Αλέκα μας πληροφορεί πως σήμερα εργάζεται στο γραφείο του αρχιγραμματέα της Μητρόπολης.

Ο αντιδήμαρχος Λήμνου Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος επιβεβαίωσε στην «Espresso» όλα όσα κατήγγειλε η ψάλτρια, προσθέτοντας μάλιστα ότι ήταν από τους πρώτους που πληροφορήθηκαν για τις «πιέσεις» του μητροπολίτη στην 37χρονη.

 

Για «επεισόδιο που θεωρείται λήξαν» μιλά ο αρχιγραμματέας της Μητρόπολης

Για «επεισόδιο που στενοχώρησε τον μητροπολίτη και θεωρείται λήξαν» έκανε λόγο στην «Espresso» ο αρχιγραμματέας της Μητρόπολης Λήμνου, ιερέας Χαράλαμπος Σουπιός. «Ο,τι έγινε έγινε και δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια. Η κ. Αλέκα μετάνιωσε για όσα είπε εναντίον του δεσπότη μας και μάλιστα βγήκε και στο τοπικό ραδιόφωνο και ζήτησε συγγνώμη. Όπως είπε και η ίδια, ο σατανάς την έβαλε να πει αυτά τα λόγια. Παρερμήνευσε το κήρυγμα, θόλωσε το μυαλό της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το επεισόδιο στενοχώρησε ιδιαίτερα τον μητροπολίτη Ιερόθεο, ο οποίος όμως τη συγχώρησε. Η Εκκλησία μάς μαθαίνει τη συγχώρεση και ο δεσπότης μας δεν μπορούσε να μην τη συγχωρήσει».

Ωστόσο, η κ. Αλέκα αρνήθηκε χθες ότι ζήτησε συγγνώμη για τα όσα καταλογίζει στον μητροπολίτη και σημείωσε: «Βγήκα στο ραδιόφωνο και ζήτησα συγγνώμη μόνο από τους πιστούς για τον τρόπο με τον οποίο μίλησα τη Μεγάλη Πέμπτη. Δεν ζήτησα συγγνώμη από τον μητροπολίτη και εμμένω στις καταγγελίες. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι έληξε το θέμα. Μόνο αν ακούσω συγγνώμη από το στόμα του μητροπολίτη, θα θεωρήσω το θέμα λήξαν»!

 
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
02.05.2008
αναδημοσιεύεται από την “Espresso”
 
 
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

Από Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος τό 1960, ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν. Τό έτος 1988 ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μπήκε πλέον στην ζωή του και -συγκρίνοντας την Αγία Γραφή με την θρησκεία- του ετέθη στην ψυχή του τό μεγαλύτερο ερώτημα... "ΘΡΗΣΚΕΙΑ ή ΧΡΙΣΤΟΣ"; και έκτοτε, εφόσον επέλεξε τόν Χριστό, παρέδωσε την καρδιά του στόν Κύριο και Σωτήρα του Ιησού Χριστό, όπου και Τόν υπηρετεί από τότε με ποικίλους τρόπους, όπως: Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και, εκφωνητής επί τριετία σε Χριστιανικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), όπου συνεχίζει επί σειρά ετών την διακονία του στό διαδίκτυο με την Χριστιανική Ιστοσελίδα του "sporeas.gr", καταναλώνοντας με αγάπη την ζωή και τόν χρόνο του στό έργο αυτό. Για 15 περίπου έτη εργαζόταν την επιχείρηση του στό εξωτερικό, όπου με την Χάρη και την βοήθεια του Θεού την ξεκίνησε από τό "μηδέν". Τό έργο του Θεού συνεχίζεται ανά τόν κόσμο και ο Γιώργος Οικονομίδης καταναλώνεται στό να συμβάλει στό οικοδόμημα αυτό ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του και όχι μόνον, παρουσιάζοντας την αλήθεια του Ευαγγελίου ενάντια στό ιερατικό κατεστημένο που αρέσκεται στό καλλιεργημένο ψεύδος.